Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
31.10.2021 20:55:49
Deli članek:

Nekdanji član Olimpije še naprej BLESTI NA SEVERU, spet je postal FINSKI PRVAK

Profimedia

Nogometaši HJK Helsinkov, za katere igra tudi Slovenec Filip Valenčič, so še 31. osvojili naslov finskih prvakov.

V odločilni tekmi so danes v zadnjem krogu v gosteh s Kuopijem igrali 1:1, kar je zadostovalo, da so pred njim zadržali točko prednosti v ligi za prvaka. Helsinki so tako ubranili lanski naslov, to je že njihov 10. v zadnjih 13 letih.

Goste je v vodstvo popeljal Miro Tenho, Taneli Haemaelaeinen je izenačil, toda Kuopio kljub pritisku ni več našel poti v mrežo, tako da so se novega naslova veselili igralci iz finske prestolnice.

Devetindvajsetletni Valenčič, ki se je na Finsko preselil leta 2016, je danes igral 89 minut, na 22 tekmah v ligi pa je dosegel šest golov in tri podaje. Skupno pa je v sezoni v vseh tekmovanjih za HJK na 44 tekmah dosegel 12 golov in devet asistenc. To je zanj že tretji naslov finskega prvaka (2017, 2018 in 2021), pred štirimi leti so ga izbrali za najboljšega nogometaša lige, pred dvema letoma pa je bil najboljši strelec prvenstva. Pred odhodom v tujino, kjer je branil barve Monze, Notts Countyja, PS Kemija, HJK Helsinkov, Stabaeka in Inter Turkuja, je 29-letni Ljubljančan igral za Interblock in Olimpijo. Bil je tudi član mlajših selekcij slovenske izbrane vrste.

Z 31 naslovi so HJK Helsinki prepričljivo najboljše finsko moštvo, prvi zasledovalca sta Haka in Helsingin Palloseura, ki imata devet naslovov.