atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

rb
rb
0 10.09.2020 08:57:08

DARKO MILANIČ priznal: V zadnjih 35 letih NIKOLI toliko, dogajalo se je marsikaj, a so bile same VRATNICE

skslovan.com
Bilo je 7. marca, ko je Darko Milanič odstopil kot trener Maribora, in bilo je 7. septembra, ko je prevzel vodenje Slovana iz Bratislave. Natanko šest mesecev po slovesu od Ljudskega vrta se je nekdanji kapetan slovenske izbrane vrste lotil novega izziva in poglavja v svoji karieri ter z aktualnimi slovaškimi prvaki podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja sodelovanja za dodatni dve leti.

Ko je na Slovaškem odjeknilo, da Jan Kozak mlajši ni več trener Slovana, smo na naši spletni strani razkrili, da je prvi kandidat za njegovega naslednika Darko Milanič. Ob koncu tedna sta 52-letni strokovnjak iz Izole in njegov zastopnik Amir Ružnić opravila pogovore z vodilnimi možmi nekdanjega kluba Andraža Šporarja, v ponedeljek pa je sledil podpis enoletne pogodbe z možnostjo podaljšanja sodelovanja za še 24 mesecev. 


"Lačen sem dela in novih izzivov. Super je, da se je tako razpletlo, nadvse sem motiviran. V prvih dneh v novi službi uživam. Polno je novega in drugačnega, a tudi polno enakega. Pred menoj je zgodba, ki se pravzaprav ponavlja; zahteve so podobne, kot so bile v Mariboru," je povedal novi trener Slovana.
Premor je trajal šest mesecev. Predolgo – ali ravno dovolj po vseh vijoličastih obremenitvah? "Tako je pač bilo in dejstvo je, da tega na silo ne moreš spremeniti. Treba je bilo malce potrpeti. Na novo delo sem bil pripravljen že naslednji dan po odhodu iz Ljudskega vrta, toda potem se je s koronakrizo vse skupaj, ne le nogomet, zaustavilo. Bilo je jasno, da bo treba nekoliko počakati, da se bodo tekmovanja spet začela oziroma nadaljevala," je odvrnil Darko Milanič, za katerim je brezskrbno poletje, kakršnega si ni mogel privoščiti že leta. Za njim je bržčas rekordna kopalna sezona. "Ah, ko sem bil mulček, sem v morju preživel več časa. Zadnjih 35 let ne, prej vsekakor," se je nasmejal strateg slovaških prvakov. "Že dolgo, res že zelo dolgo nisem bil doma kar šest mesecev; doma v Izoli. Prej sem si lahko privoščil le nekaj dni med službo in bilo je odlično. Super," je pristavil v resnejšem tonu, toda med uživanjem na plaži je gotovo prišla tudi kakšna ponudba. Jih je bilo veliko in morda kakšna še posebej mikavna? "Dogajalo se je marsikaj, a so bile same vratnice," se je najprej slikovito izrazil. "Na koncu je vedno nekaj zmanjkalo, nekaj malega je šlo narobe, ampak v tem trenutku to ni pomembno. To je zdaj to. Sem v Bratislavi, sem trener Slovana in nadvse sem zadovoljen, da je tako. Vse skupaj se je razpletlo zelo hitro."

milanic 1

Z Darkom Milaničem in njegovim pomočnikom Novico Nikčevićem je Slovan dobil še močnejši slovenski pridih. Kenan Bajrić je že dlje časa pomemben člen sinjemodrih, v zadnjem obdobju pa nase opozarjata Žan Medved in Alen Ožbolt; ni ravno pogosto, da bi imel slovenski trener v tujini v igralski zasedbi toliko rojakov. A morebitnih privilegijev si ne morejo obetati, namesto tega bodo najbrž še bolj pod drobnogledom kot drugi. "Njihov status je takšen kot pri drugih in uživali bodo enako spoštovanje kot vsi drugi, ne glede na to, od kod so. Igralci se med seboj pogovarjajo in vedo, kako delujem. Vedo, kakšen sem in kakšen je moj način dela."

Cilji, ki so jih vodilni možje slovaškega velikana postavili pred strokovnjaka z največ lovorikami v Sloveniji, so kristalno jasne. Omenil jih je že uvodoma, glede tega sta si Slovan in Maribor zelo podobna. "Osnovni namen je osvojiti naslov prvaka in narediti vse, da bi v evropskem pokalu prišli čim dlje. Zavedam se pričakovanj, vendar sem na to pripravljen, prav tako kot na s tem povezane pritiske."
Pogoji za delo so primerni. "Predsednik je izjemno ambiciozen in močno vpet v vsakodnevno delo. Živi za klub, zgradil je čudovit, fantastičen stadion, ki razkriva njegovo ambicioznost. Naslednji projekt je vadbeni center; zdajšnji je malo starejši, ampak ponuja vse možnosti za kakovostno delo," je povedal Darko Milanič, ki bo poskušal igralce in ljudi v klubu prepričati, da je nogomet zmes napornega dela in veselja. "Če se lahko vsak dan nekoliko izboljšamo pri majhnih stvareh, potem lahko skupaj rastemo in dosežemo želeno."

Članki iz rubrike