Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

nu
nu
2 21.02.2020 23:13:37

O Iličiću še nikoli nihče na takšen način! Zahović o vročem SLOVENCU povedal VSE: Ta fant nima mišic ...

Josip Iličić je hit. Jojo je v tem trenutku eden boljših igralcev v serie A in eden vidnejših nogometašev v regiji.

Hrvaški spletni portal Indeks je po njegovem debitantskem zadetku v ligi prvakov in novi čarovniji v tej, zanj izvrstni, sezoni 32-letnemu Iličiću postavil spomenik. Tudi z zadetkom Slovenca je Atalanta na prvi tekmi osmine finala lige prvakov povsem dotolkla Valencia in si na široko odprla vrata med najboljših osem moštev stare celine.

Hrvati so se sprehodili čez kariero v bosanskem Prijedoru rojenega nogometaša, ki se je pred selitvijo na veliko zelenico spogledoval s futsalom. Na koncu je vendarle dal prednost velikemu nogometu, začel v nižjeligaških Britofu in Bonifiki, uveljavil pa se je v dresu Pečečnikovega Interblocka. Ko ga je spet mamil futsal, ga je Zlatko Zahović zvabil v Ljudski vrt. Zanj je plačal 80 tisoč evrov in ga predstavil svetu.

Maribor se je poleti 2010 potegoval za uvrstitev v skupinski del lige Europa, novinec na prizorišču Iličić pa je plenil pozornost - najprej na tekmah z madžarskim Videotonom, potem s škotskim Hiberniansom, naposled pa še v dvoboju z italijanskim Palermom. In slednji je takoj zatem tudi postal njegova prva postaja na zdaj že skoraj desetletnem popotovanju po škornju.

"Takoj se je videlo, da ima Josip v sebi nekaj več. Že ko je igral mali nogomet. Ko je bil član Interblocka, ki je bil nov klub, je bila zanj in za njegov razvoj težka situacija. Bil sem mnenja, da gre za velikega talenta, zato sem ga pripeljal v Maribor. Ni potreboval veliko časa, da me je povsem osvojil. To je tip igralca, pri katerem že v prvih sedmih minutah vidiš, da ni podoben drugim, da ima v sebi nekaj posebnega," se je Iličićevih začetkov za hrvaški medij spomnil Zahović.


Športni direktor vijoličastih je v nadaljevanju poudaril, da Iličić v Mariboru sploh ni dokončal priprav, v štajerski prestolnici je bil manj od dveh mesecev: "Igrali smo kvalifikacije za ligo Europa, on pa je bil v odlični formi. Hiberniansu je dal dva zadetka, kakršnih niste videli v življenju. To je bil čudež. Potem je prišel Palermo. Spominjam se, da veliki Fabrizio Miccoli ni igral, potem pa je brez razmišljanja dejal, da želi Iličića takoj v klubu. Hitro smo se dogovorili. Zamparini je impulziven. Ko se nekaj odloči, tako mora biti."

Zahović je še stopnjeval svojo pripoved, češ da takšnega igralca, kot je Iličić, ne vidiš ravno vsak dan. "Če bi bil Francoz ali Nemec, bi bil vreden 20-30 milijonov evrov. Če pa bi bil Anglež, v njegovi vrednosti ne bi bilo meja."

Po mnenju Zahovića bo Iličić še nekaj let igral nogomet. "Ta fant nima mišic, ne potrebuje priprav, takoj igra. Takšna je njegova narava. V tej sezoni dela čudeže. In to me ne preseneča. Višje ko mu dvigneš letvico, bolje igra. Večja ko je tekma, boljši je."

Hrvati so izpostavili, da ni manjkalo veliko, pa bi se Iličić preselil v Maksimir. Ko je Dinamo zapustil Mario Mandžukić, so v Zagrebu iskali zamenjavo. Takratni 21-letni Iličić je bil kandidat. Spremljal ga je Igor Cvitanović: "Gledal sem ga na tekmi mladih reprezentanc Slovenije in Ukrajine. Igral je na krilu in to tako slabo, da ga je trener zamenjal po prvem polčasu. Bil je najslabši na igrišču. Takšno informacijo sem prinesel v klub. Po tekmi sem se z njim tudi pogovarjal in mu povedal, da je bil grozljivo slab."

Dinamo je namesto njega pripeljal Brazilca Doda, ki je pred tem igral za Inter iz Zaprešića. Danes je Iličić zvezdnik v serie A, Dodo pa je zdrsel v latvijsko ligo.

Članki iz rubrike