Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 19.04.2018 10:25:10

KAKŠNA ZGODBA NADARJENEGA VRATARJA! Kdo je skrivnostni Slovenec, ki je bil že pri Barceloni in Tottenhamu, zdaj se pa kali pri Unitedu?

Da je Slovenija čisto prava valilnica odličnih nogometnih vratarjev, je dejstvo, ki mu pritrjujejo tudi številni tuji strokovnjaki. Glede na to, kako majhna je naša država, je skoraj neverjetno, koliko slovenskih vratarjev se uspešno dokazuje v najmočnejših evropskih prvenstvih. Slovenski talent pa očitno vse bolj do izraza prihaja tudi na Poljskem, kjer se razvija mladenič s sila zanimivo življenjsko zgodbo.

V slovenski športni javnosti je včeraj kot bomba odjeknila novica, da si nameravajo pri angleškem velikanu Manchester Unitedu pobližje ogledati nogometaša iz deželice na sončni strani Alp. Toda rdeči vragi se niso ogreli ne za Jana Oblaka ne za Samirja Handanovića, ki sta zvezdnika španske in italijanske lige, v oči jim ni padel niti kdorkoli drug, ki se že dokazuje v članskem nogometu. Pri klubu, ki ga s klopi vodi sloviti Portugalec Jose Mourinho, so se odločili na preizkušnjo povabiti vratarja po imenu Žan-Luk Leban, ki ga – roko na srce – v Sloveniji poznajo le redki.

Razlogov za to je več. Najpomembnejši je zagotovo ta, da je star šele 15 let, prav tako ni nepomembno, da gre dejansko za nogometaša, ki se sploh ni kalil na slovenskih zelenicah. Že v mladih letih, menda pri komaj petih, se je skupaj z očetom preselil na Poljsko. Boštjan Leban, nekdanji košarkarski reprezentant, je tja odšel zaradi posla, njegov sin pa se je hitro zaljubil v nogomet. Toda namesto da bi ga oče vpisal v mladinski pogon katerega od poljskih velikanov, recimo varšavsko Legio, je Žan-Luk Leban postal član kolektiva po imenu FCB Escola; gre za akademijo, ki deluje pod okriljem slovite španske Barcelone.

Pri FCB Escola se v glavnem ukvarjajo le z vzgojo mladih nogometašev, pri tem pa so kar uspešni. Temu pritrjuje tudi podatek, da je iz omenjene akademije v Chelsea odšel 18-letni vratar Marcin Bulka, Balthazar Pierret pa je v Franciji podpisal za Nico. Po njuni poti bi lahko odšli tudi številni drugi, kot pišejo poljski mediji, med bolj zanimivimi proizvodi poljske podružnice katalonskega velikana pa je tudi Žan-Luk Leban. Dodaten dokaz, da je res tako, je dejstvo, da Manchester United sploh ni edini, ki je v zadnjem času postal pozoren nanj. Tako je bil, potem ko si ga je ogledal v živo, nad njim navdušen tudi Ricard Segarra, koordinator vratarskega oddelka pri Barceloni.

Slednji je Lebana povabil, naj za nekaj časa pride v kultno La Masio, kjer se je prvič mudil decembra lani. Treniral je celo s starejšimi od sebe, hkrati so ga za 15. rojstni dan, ki ga je praznoval 15. decembra, presenetili tako, da si je lahko v živo ogledal za javnost sicer zaprt trening Lionela Messija in drugih zvezdnikov članske ekipe Barcelone. Kasneje ga je preizkušal tudi Tottenham, zdaj je na vrsto prišel United, kjer Leban trenutno trenira celo z ekipo do 18 let, nanj pa naj bi že postali pozorni tudi številni drugi znani evropski klubi.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V ČETRTKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: leban, united, vratar

Članki iz rubrike