Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
04.01.2016 18:55:31
Deli članek:

Iz Španije z evforijo: Oblak uradno v ritmu za rekord vseh časov!

Reuters
Jan Oblak

Statistiki, ki vodijo tekmovanje za lovoriko Zamora, ki pripade uradno najboljšemu vratarju španske lige, so sporočili izjemne ugotovitve.

Odgovorni po vsakem krogu na novo preračunajo dosežke vratarjev in jih primerjajo z najboljšimi v zgodovini, pri čemer so po 18. krogu prišli do posebej navdušujočih (še toliko bolj za Slovenijo) ugotovitev. Ritem Jana Oblak je namreč postal v vseh pogledih zgodovinski in glasno trka na knjige rekordov. 

V zgodovini tekmovanja za lovoriko Zamora se je najbolje odrezal tedanji vratar Deportiva Paco Liano, ki je v sezoni 1993/94 na 38 tekmah prejel 18 zadetkov in končal tekmovalno obdobje s povprečjem 0,47. Doslej sta se mu približala le vratarja sanjskih zasedb Barcelone; Victor Valdes je sezono 2010/11 končal z okroglih 0,50, Claudio Bravo pa lansko tekmovalno obdobje z 0,51.

Kje je Oblak v primerjavi s temi številkami v tem trenutku? Na poti v večnost. Na prvih 18 tekmah je namreč v povprečju prejel zgolj 0,44 zadetka, kar je ritem za rekord vseh časov in kar je španske poročevalce navdalo z evforijo. Če bi tak ritem uspel držati do konca, bi lovoriko osvojil kot najuspešnejši v zgodovini.

Verjetno vas ob tem zanima, kakšne vmesne čase je po 18 krogih imela doslej najboljša trojica. Valdes in Bravo sta bila slabša, medtem ko je bil Liano nekoliko boljši, a je nato popustil in ni bil ves čas konstanten. Če bi Oblak bil, bi njegov dosežek po 38 krogih seveda izboljšal.