Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
07.12.2015 15:52:14
Deli članek:

Španske ovacije: Oblakova statistika najboljša v la ligi v zadnjih 20 letih!

Reuters
Jan Oblak

Hvalospevom na račun slovenskega čuvaja mreže ni videti konca, verjetno največ pa pove izračun, ki resnično vzame sapo.

Ne samo najboljši vratar v letošnjem španskem prvenstvu, z zgolj 0,43 prejetega zadetka je tekmo je Jan Oblak po 14 krogih španske primere division še več. Precej več! Natančni španski statistiki so ta dosežek, s katerim Slovenec prepričljivo vodi v točkovanju za trofejo Zamora, ki jo prejme najboljši čuvaj mreže, postavili v zgodovinski kontekst. In zaploskali od navdušenja.

Verjeli ali ne, 0,43 je v tej fazi sezone eden najboljših dosežkov v zgodovini, ki pošteno prekaša podvige najboljših vratarjev v najnovejši dobi španskega klubskega nogometa. Iker Casillas, Victor Valdes in ostali niso niti blizu. Gre za najboljši dosežek v zadnjih 20 letih, Oblaku vse od leta 1995 ni bil enak nihče. Popolnoma nihče!

Pri tem je zanimivo, da je zadnji, ki je bil od Jana boljši, prav tako branil vrata Atletica. Legendarni Jose Franciso Molina je v sezoni 1995/96 na poti do državega naslova rdeče-belih postavil večino še vedno veljavnih španskih rekordov. Med drugim je po 14 krogih desetkrat ohranil mrežo nedotaknjeno, torej enkrat več kot Oblak, in je imel tudi še malce boljše povprečje.

Velja dodati, da je Molinovo povprečje na koncu tiste sezone znašalo 0,76 ob 32 prejetih zadetkih, Španci pa se glasno sprašujejo, ali lahko Oblak ta dva dosežka (za zdaj je prejel šest golov) popravi.