1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 27.08.2015 08:35:05

Benjamin Verbič: Želel sem v Maribor

Nikola Miljković
V povezavi z rezultatsko krizo vijoličastih se v zadnjem času velikokrat omenja tudi ime nogometaša, ki za klub iz štajerske prestolnice nikdar ni zaigral.

Benjamin Verbič. Veliko tistih, ki jim po žilah teče vijoličasta kri, o nekdanjem kapetanu Celja govori z obžalovanjem. Obžalovanjem, ker je odšel v tujino, namesto da bi prišel v Ljudski vrt.

Zlatko Zahović, v katerega privrženci Maribora še naprej verjamejo, a ne več tako slepo kot nekoč, je pravzaprav prvič, odkar je pred osmimi leti prevzel funkcijo športnega direktorja pod Kalvarijo, moral poslušati določene kritike tudi na svoj račun.

Da se ni najbolje odzval v letošnjem prestopnem roku, da mu ni uspelo osvežiti ekipe, da mu v svoje vrste ni uspelo zvabiti nekaterih najboljših nogometašev slovenskega prvenstva. Zakaj ni namesto Bajdeta pripeljal raje Elekeja ali Hentyja, in predvsem, zakaj ni v vijoličasto oblekel Verbiča.

21-letni Celjan je bil v prejšnji sezoni daleč najboljši posameznik slovenskega državnega prvenstva. Statistično je bil najučinkovitejši, na lestvici strelcev je končal na drugem mestu, takoj za Marcosom Tavaresom, na lestvici asistentov je bil prvi, skupaj z Nejcem Skubicem iz Domžal.

Glede na to, kakšen primat je imel Maribor v Sloveniji zaradi vseh evropskih uspehov, obilice denarja, ki se je stekel na klubski račun, in vsega, kar pride zraven, še v prejšnji sezoni – pustimo, da so se že takrat rezultatsko mučili –, je bilo edino logično, da bo Zahović "napadel" Verbiča in ga pripeljal v štajersko prestolnico. Že v zimskem prestopnem roku, ko je imel Verbič na svojem kontu devet zadetkov in šest asistenc, Celjani pa so zasedali visoko tretje mesto na lestvici, z vsega štirimi točkami zaostanka za vodilnimi Domžalami in dvema točkama manj od drugega Maribora.

"Želeli smo si Verbiča, ampak si ga nismo mogli privoščiti. Toliko kot København nismo mogli plačati. Šel je tja, kjer so mu ponudili več, to je popolnoma normalno," je pred dnevi za naš in vaš časopis povedal Zahović. A govoril je seveda o poletnem prestopnem roku, in takrat, to je logično, vijoličasti niso mogli tekmovati s finančno veliko močnejšimi Danci, ki so lahko slovenskemu reprezentantu ponudili veliko boljše pogoje. A zdi se, da je športni direktor Maribora napako naredil že januarja.


Takrat bi moral na vsak način in za vsako ceno 21-letnika pripeljati v Ljudski vrt. Ker bi z njim, če bi ga prodal že pol leta kasneje, brez dvoma lahko lepo zaslužil – København bi, v to smo prepričani, za Verbiča ponudil še par sto tisoč evrov več, kot nogometaš Maribora pa bi zagotovo požel zanimanje še kakšnega evropskega kluba – in še posebej, ker si je Verbič januarja zelo želel prestopiti v vijoličasti tabor.

O VSEM SEM BIL ŽE ZMENJEN
"Januarja sem bil v pogovorih z Mariborom in zares sem si želel oditi v štajersko prestolnico" nam je v telefonskem pogovoru zaupal Verbič in pristavil: "Celje je imelo na mizi uradno ponudbo Maribora, ki, tako mi je dejal moj agent, ni bila slaba, a jo je zavrnilo. Zlatko Zahović se je zelo potrudil, da bi me pripeljal v Ljudski vrt, toda na koncu mu ni uspelo."

Seveda smo nogometaša Københavna povprašali, zakaj po njegovem mnenju Zahoviću ni uspelo. "Ne bi vedel, vem samo, da so mi v klubu rekli, da me, če bo v klub prišla nemoralna ponudba in če bom res želel oditi, ne bodo zadrževali. Toda nekaj dni kasneje mi je Ružnić dejal, da so pogajanja padla v vodo," nam je odgovoril Verbič in nadaljeval: "Sam sem bil z Zahovićem že vse zmenjen. Pogovorila sva se, dal sem mu besedo, da bom prišel v Maribor, seveda če se bosta oba kluba dogovorila o višini odškodnine. Vsekakor sem bil zelo zainteresiran. Vsak nogometaš si želi iz manjšega kluba prestopiti v večjega, podobno je bilo tudi z menoj. Maribor je velik klub, tisto sezono je igral v ligi prvakov, bil je v vzponu in mislim, da je normalno, da sem želel biti del tega projekta."

ZDAJ SE LAHKO CELJU SAMO ZAHVALIM 
Koliko točno je Zahović ponudil januarja Celju, Verbič ne ve, a zelo malo verjetno je, da bi Celjani za svojega dragulja januarja zahtevali več, kot so dobili poleti od Københavna. In če vemo, da so Danci plačali okrog 900 tisoč evrov, potem je jasno, da bi Mariborčani lahko Celjana pripeljali v svoje vrste. Da so si ga lahko privoščili. Še posebej, ker je Verbič že dal svojo besedo športnemu direktorju vijoličastih.

A seveda januarja, ne junija. "Z Mariborom sem bil v stiku ves čas, a København se je pojavil že marca, aprila in moja prva opcija je bila tujina, to so vedeli vsi. Januarja se v klubu nisem želel skregati in izsiljevati, zato sem ostal. Na koncu se je ta poteza izkazala za pravilno in zdaj se lahko Celju le zahvalim, da me januarja niso spustili. Ko je prišla ponudba iz tujine, sem bil še trikrat bolj vesel. Če ne bi bilo ponudbe Københavna, bi verjetno odšel v Maribor. Saj ne, da bi mi bilo tam slabo. Prav nasprotno, tudi to bi bila odlična možnost. Resda so zdaj v manjši krizi, a pobrali se bodo. Upam, da z goli Bajdeta," je v vedrem tonu zaključil Verbič in za konec dodal: "Preden sem podpisal pogodbo s Københavnom, nisem bil v neposrednem stiku z Zahovićem, se je pa z njim pogovarjal moj agent. Zlatko je Amirju dejal, da me razume in da ni nobenih zamer, kar me je zelo razveselilo."

Članki iz rubrike