Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

jb & rb
jb & rb
0 25.02.2015 08:00:58

Luka Krajnc: Prav nič ne bi razmišljal

Profimedia
V Kapli na Kozjaku, naselju z okoli 600 prebivalci, ki leži tik ob slovensko-avstrijski meji, z vse večjim zanimanjem spremljajo nogometno dogajanje v italijanskem državnem prvenstvu. Ne, ker bi jih tako zelo zanimal boj za naslov prvaka (ki je pravzaprav tako ali tako odločen), bolj pogledujejo k dnu lestvice. In upajo, da bo klubu, za katerega držijo pesti, uspelo v bitki za obstanek.

Na Luko Krajnca so bili v njegovem rojstnem kraju ponosni že, ko je kot zgolj petnajstletni fant podpisal profesionalno pogodbo z Mariborom. V Ljudskem vrtu so bili prepričani, da so z njim dobili branilca, ki bo čez čas igral pomembno vlogo v članski zasedbi, toda usoda je imela s Krajncem drugačne načrte. Še preden bi lahko pustil večji pečat v vijoličastem dresu, ga je pot namreč že zanesla na tuje. Leta 2011 je danes 20-letni nogometaš odšel na atraktivno, a zahtevno popotovanje po Italiji. Slednja je v preteklosti vrata odprla že številnim mladim Slovencem, toda ogromno jih je tudi zgolj brez milosti prežvečila in izpljunila.

Luka Krajnc

856-3-luka krajnc osebna
Profimedia

Datum rojstva: 19. september 1994 
Kraj rojstva: Maribor
Igralni položaj: obramba
Klubska kariera: Maribor (2002–11), Genoa (2011–13), Cesena (2013–...)
Reprezentančna kariera:
član selekcij do 17, 19, 20
in 21 let

Krajnčeva zgodba bo, kot vse kaže, drugačna. Kljub mladosti je do zdaj na Apeninskem polotoku odigral že kar nekaj tekem (26 v serie B, 11 v serie A in eno v pokalu), na številnih pustil več kot soliden vtis, na nekaterih celo zares odličnega, in hkrati – kot vse kaže – izzval zanimanje velikana. No, v tem trenutku prej padlega velikana, toda tudi stara slava v nogometu nekaj pomeni. In ne glede na vse zvezda Milana še naprej močno sveti na nogometnem nebu. Zato kakopak res ne bi bila mala stvar za branilca Cesene, ki je v krčevitem boju za obstanek med elito, če bi lahko prestopil na San Siro, kjer je, zanimivo, pred časom tudi debitiral v elitnem razredu italijanskega nogometa. In če bi ga nekoč na delu videli v rdeče-črnem dresu sedemkratnega prvaka Evrope, bi prebivalci Kaple na Kozjaku kakopak prekipevali od ponosa.

NE ZGODI SE VSAK DAN

856-3-luka krajnc 2 pm
Profimedia

Da naj bi rossonerom v oči padel nadarjeni slovenski centralni branilec, je pred dnevi v javnost posredoval Tuttosport. Novinar slednjega je zapisal, da Milan že nekaj časa opazuje Krajnca, da so bili njegovi skavti z videnim zadovoljni in da se je Slovenec dejansko znašel na seznamu tistih obrambno usmerjenih nogometašev, s katerimi želi klub s kultnega San Sira prevetriti svojo v zadnjih sezonah vse prej kot zanesljivo obrambo. Ker se v današnjem času novice po svetu širijo s svetlobno hitrostjo, je govorica pričakovano prišla tudi do njenega glavnega akterja.
"Seveda sem slišal, kaj se namiguje, kako ne bi. Ne zgodi se vsak dan, da te mediji začnejo povezovati s takšnim klubom. Če je kaj resnice v tem, potem je to super. Težko bi si želel boljše spodbude. Res je lepo slišati nekaj takšnega," se je z izrazitim zadovoljstvom v glasu odzval Luka Krajnc.

Ampak za zdaj se s tem nočem preveč obremenjevati. Razmišljam le o tem, kako čim boljše igrati in čim več trdo trenirati. To je moje edino vodilo in tudi edini recept za nadaljnjo kariero.

NJEGOVO EDINO VODILO
Naslednje vprašanje je bilo povsem logično: bi sploh kaj razmišljal, če bi dejansko prejel konkretno ponudbo za prestop v klub, ki že leta in leta pleše po notah vplivnega Silvia Berlusconija, tudi nekdanjega premierja Italije? "Če bi razmišljal?! Jasno, da ne! Peš bi šel v Milano, če bi bilo treba," se je slikovito izrazil mladi reprezentant, nato pa vseeno hitro umiril ton glasu: "Ampak za zdaj se s tem nočem preveč obremenjevati. Razmišljam le o tem, kako čim bolje igrati in čim več trdo trenirati. To je moje edino vodilo in tudi edini recept za nadaljnjo kariero."

856-2-luka krajnc cesena pm
Profimedia

TRENERJEVA JE ZADNJA
Njegova Cesena je sicer prav pretekli konec tedna gostovala v prestolnici Lombardije, a Krajnc ni dobil priložnosti. Na presenečenje številnih, navsezadnje je pred tem na petih zaporednih tekmah zasedel mesto v udarni enajsterici. "Ne vem, zakaj nisem igral," je priznal in dodal: "Ne vem niti, ali je bilo kaj narobe. Razmišljam o tem, da bi morda kar trenerja povprašal, zakaj takšna odločitev. No, ali pa raje ne, da ne bi bilo kaj narobe … (smeh) Sem bil pa presenečen, priznam, tudi zaradi tega, ker smo krog prej na tekmi z Juventusom odigrali odlično tekmo, eno najboljših. Zato res nisem pričakoval, da bom na klopi. Ampak trenerjeva je kakopak zadnja."

TUDI ZAME JE POSIJALO SONCE
Krajnc zdaj jasno predvsem upa, da se ne bo ponovila zgodba iz uvodnega dela sezone, ko je kar nekaj časa preživel med rezervami. "Ni bilo lahko, priznam. Ves čas sem le sedel na klopi, nisem igral, nisem dobil priložnosti. Toda vseeno nisem obupal in po menjavi na položaju trenerja je tudi zame posijalo sonce. Potem sem se končno vrnil v tekmovalni ritem, dobil sem priložnost, jo izkoristil in odigral pet zaporednih tekem. Vem, da v prvi vrsti zaradi tega, ker sem garal na treningih in imel pošten odnos do dela, ki ga opravljam," je pristavil Luka Krajnc. V upanju, da ga bo prav ta pristop k delu odpeljal še dlje po poti uspeha. Vse do Milana? Morda, kdo ve.

856-3-luka krajnc 3 pm
Profimedia

No, toda besedo bo poleg Cesene imela tudi Genoa, ki ga je leta 2011 pripeljala na Apenine in ga še vedno delno drži v svojem primežu. Krajnc je namreč eden tistih nogometašev, ki so v solastništvu dveh klubov. To je posebnost italijanskega nogometa, ki pa ji bo kmalu odklenkalo, poleti takšna praksa ne bo več mogoča. Genoa in Cesena se bosta torej morali dogovoriti glede mladega Slovenca. "Če bomo ohranili prvoligaški status, potem bom verjetno ostal v Ceseni, če ne … Kluba se bosta morala dogovoriti, kako in kaj, a je prezgodaj govoriti, kaj bi se lahko zgodilo. Bomo videli," je pogovor za edini slovenski športni časnik zaključil Krajnc. Morda pa se bo v boj zanj vmešal še nekdo tretji

Članki iz rubrike