boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

cene prevc Njena.si

Poročni dan pri Prevcih: Cene in Julija postala ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 21.02.2015 12:55:21

'Janezi' v Srbiji lahko najamejo cel splav

Profimedia
Nekoč je bilo drugače. Nekoč je v Sloveniji mrgolelo srbskih nogometašev, v Srbiji pa za Slovence ni bilo nikakršnega zanimanja. Danes pa ... Hja, recimo takole: danes je Slovencev »dol« skoraj toliko kot za novo leto. Ob veliki meri pretiravanja, jasno.

Sliši se skorajda neverjetno, a je resnično: v tem trenutku v slovenskem prvenstvu igra manj Srbov kot v srbskem prvenstvu Slovencev. Kar šest »Janezov« se bo v drugem delu sezone podilo za žogo v tekmovanju, ki nosi sponzorsko ime po tamkajšnji znani pivovarni, katere prepoznavni obraz je jelen.
In, glej ga zlomka, vsi so nastanjeni v Beogradu. Dva (Branko Ilić, Gregor Balažic) se po Knez Mihajlovi sprehajata kot člana Partizana, eden (Emir Dautović) v opremi OFK-ja, kar trije (Anej Lovrečič, Davor Škerjanc, Dejan Djermanović) pa si delijo garderobo Voždovca. Zgolj njim na čast bi lahko na enem od splavov kakšno soboto zvečer pripravili pravo kmečko veselico z Avseniki … Na tej bi se jim lahko priključili še Milorad Kosanović, Miroljub Kostić (oba Novi Pazar) in Joshua Parker, ki so se v mesecih, ko so bili pri Olimpiji oziroma v Domžalah, zagotovo naučili kakšne slovenske viže. Pravzaprav je v tem trenutku tam toliko Slovencev in »Slovencev«, da bi dejansko lahko skupaj najeli kar cel splav …



No, toda zabava jasno ni tisto, kar jih je odpeljalo v Srbijo, čeprav slednja pri Slovencih že dolgo časa velja za eno najbolj priljubljenih »žurerskih« destinacij. Prvi v vrsti je nogomet, zaradi katerega bodo od danes dalje spet precej bolj pod žarometi. V Srbiji se namreč končuje zimski premor, sobota bo postregla s kar sedmimi tekmami, ena pa bo čisto pravi slovenski derbi. Partizan bo namreč pred svojimi gledalci gostil Voždovac, od 22 igralcev, ki bodo pritekli na zelenico »JNA-ja«, bi jih kar pet lahko bilo iz Slovenije. Ki je, zanimivo, peta najbolj zastopana država v srbskem prvenstvu. Prva je kakopak Srbija, druga pričakovano Črna gora, tretja BiH, četrta Gana, na petem mestu sta skupaj Makedonija in Slovenija. Slednja prispeva kar 7,4 odstotka celotnega deleža tujcev.
Glede na razplet pretekle sezone so Slovenci sicer jamstvo za dober razplet. Lani se je naslova prvaka veselila Crvena zvezda, ki je imela v tistem trenutku na plačilnem seznamu kar štiri iz deželice na sončni strani Alp – na klopi sta sedela Slaviša Stojanović in Miloš Kostić, na igrišču sta se v dresu nekdanjega evropskega velikana potila Nejc Pečnik in Dejan Kelhar. To pa ne pomeni, da zdaj najbolje kaže Voždovcu, ki ima pač največ Slovencev. Klub, ki domuje na strehi nakupovalnega središča, je šele dvanajsti, kar pomeni, da ga prej čaka ogorčena bitka za obstanek, za naslov pa se bosta jasno vnovič udarila beograjska velikana. Za zdaj vodi Partizan (jasno, če ima dva Slovenca), ki je jeseni nabral šest točk prednosti pred Crveno zvezdo. Slednja je v prvem delu sezone še imela Slovenca, toda Nejc Pečnik je medtem že odšel na Japonsko. Zdaj bo s kakšno slovensko kletvico v garderobi morda znal postreči le Parker …

Članki iz rubrike