Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
10.09.2024 19:55:19
Deli članek:

Sijajno. Slovenski upi naredili naslednji velik korak proti evropskemu prvenstvu

M24.si
Slovenija : Ciper.

Mlada slovenska reprezentanca v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto na Slovaškem, še naprej opravlja odlično delo. Mile Aćimović in njegovi izbranci so se na sedmi tekmi veselili pete zmage, v soboški Fazaneriji so z 2:0 ugnali Ciper.

Slovenija – Ciper 2:0 (1:0)

Murska Sobota – Mestni stadion v Fazaneriji. 900 gledalcev. Glavni sodnik: Genc Nuza (Kosovo).

Strelca: 1:0 Koutsakos (27, avtogol), 2:0 Cipot (84).

SLOVENIJA: Turk, Ilenič, Ratnik, Ristić, Milić, Sešlar (od 78. Pišek), Zeljković, Ostrc (od 72. Jevšenak), Kojić (od 78. Brest), Cipot (od 89. Pečar), Gradišar (od 89. Flakus Bosilj). Selektor: Mile Aćimović.

CIPER: Kyriakou, Kerkez (od 46. Viktoros), Angelopulos, Christodoulou, Neofytou (od 46. Themistokleous), Vrontis, Shikkis, Andreou (od 59. Koumpari), Foti (od 77. Zinonos), Gavriel (od 77. Dimitriou), Koutsakos. Selektor: Konstantinos Makridis.

Rumeni kartoni: Ratnik (39), Zeljković (53); Kerkez (10), Andreou (56), Gavriel (60), Themistokleous (70).

Rdeči kartoni: -



"Za zdaj so za nami fantastične kvalifikacije, naj takšne ostanejo tudi po dvoboju s Ciprom," je v pričakovanju spopada z reprezentanco z razdeljenega otoka med drugim razmišljal Mile Aćimović. Selektorjeva želja se je uresničila. Naši upi so se v Fazaneriji veselili izjemno pomembnih točk, s katerimi so ostali na vrhu lestvice skupine H in naredili nov velik korak proti evropskemu prvenstvu, ki bo junija prihodnje leto na Slovaškem.

Slovenci so dvoboj v Fazaneriji, ki so si ga med drugim ogledali predsednik NZS Radenko Mijatović, selektor naše najboljše izbrane vrste Matjaž Kek, strateg aktualnih prvakov iz Celja Albert Riera, nov trener Mure Oskar Drobne, nadvse uspešni menedžer Elvis Bašanović ... pričakovano začeli zelo odločno. Postavili so se visoko in pritiskali na ciprsko obrambno vrsto. Obetavne situacije so se vrstile druga za drugo, prve res lepe priložnosti v 12. minuti po podaji Nejca Gradišarja ni izkoristil Tio Cipot, malce zatem pa ni manjkalo veliko, da bi gostje zatresli lastno mrežo. Fantje v belih opravah so še naprej prevladovali. Nemogoče je bilo ne opaziti, da so boljša ekipa, ampak saj veste, da v nogometu to še ni zagotovilo za uspeh.

Martin Metelko

Ampak izbranci Mileta Aćimovića so ohranjali mirnost, bili so potrpežljivi in vztrajni, takšen pristop se jim je moral obrestovati. In po slabe pol ure so se razveselili zasluženega vodstva. Svit Sešlar je iz prostega strela z desne strani odlično podal pred vrata, Nicolas Koutsakos je poskušal preprečiti nevarnost in izbiti žogo, vendar tega ni storil, kot si je zamislil in preusmeril jo je za hrbet svojega vratarja, ki je bil nemočen. Nato se je dogajanje nekoliko umirilo, toda nadarjeni Slovenci so imeli do odhoda na odmor vse pod nadzorom in niso dovolili, da bi bil kapetan Martin Turk med vratnica pod večjim stresom.

Drugi del se je začel z grožnjo Dina Kojića, nato je dvakrat zapretil Enrik Ostrc, nevaren je bil Tio Cipot, toda povišanja prednosti za še boljše izhodišče ni bilo. V primerjavi z uvodnimi 45 minutami je ritem nekoliko splahnel, tudi kakovost izvedbe ni bila več na pretirano visoko ravni, a najpomembnejše je bilo kakopak spoznanje, da so Slovenci še vedno imeli prednost.

Martin Metelko

V 80. minuti je znova 'gorelo' pred ciprskimi vrati. Najprej je poskusil Tio Cipot, nato Jošt Pišek, ampak negotovosti pred končnico nista razblinila, a kmalu zatem je otrolu Mure to vendarle uspelo za veselje in olajšanje v prekmurskem nogometnem hramu. Nejc Gradišar se je dobro odzval v gneči v kazenskem prostoru, žoga se je odbila do Tia Cipota, ki je ostal hladnokrven za še šesti gol v dozdajšnjem delu kvalifikacij. Ter peto slovensko zmago! Nastop na Euru, kamor se bodo neposredno uvrstile tudi tri najboljše drugouvrščene reprezentance, je vse bližje. Zadnja preizkušnja čaka Slovenijo 11. oktobra proti Avstriji v gosteh.

Martin Metelko

Na drugi tekmi skupine H je Francija doma prav tako z 2:0 ugnala Bosno in Hercegovino.

Lestvica skupine H

1. Slovenija 7 5 1 1 12:6 16

2. Francija 6 4 1 1 18:4 13

3. Avstrija 6 3 2 1 9:4 11

4. BiH 7 1 0 6 4:14 3

5. Ciper 6 0 2 4 4:19 2