profimedia-0788953992 Svet24.si

Prvič v Evropi: plaža samo za muslimanke

dolina triglavskih jezer, triglavska jezera Svet24.si

Policijski helikopter v dolino odpeljal ...

andrej-hohlun, rusija, ukrajina Necenzurirano

Država zamrznila vilo nad Portorožem, ki je v ...

1717959349-dsc02720-1717959247314 (1) Reporter.si

Mesarsko klanje v SLS: kako je Petru Gregorčiču ...

tadej pogacar Ekipa24.si

Super heroj, super človek! Tadej Pogačar z ...

saša-einsiedler, revija-jana Njena.si

Saša Einsiedler o trpljenju na skrivaj in zlobi, ...

jan oblak Ekipa24.si

Oglasil se je Jan Oblak in poslal sporočilo, ob ...

Ekipa SN/rb
Ekipa SN/rb
2 30.06.2024 07:49:04

Slovenija ali Portugalska?! Zlatko Zahović v svojem slogu napovedal zmagovalca

Grega Wernig
Najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance Zlatko Zahović je močno povezan s Portugalsko, ki bo v ponedeljek ob 21. uri tekmica Slovenije v osmini finala evropskega prvenstva.

Da nasprotniki Matjaža Keka in njegovih izbrancev v osmini finala evropskega prvenstva prihajajo iz zelo nogometne države, ni treba posebej razpredati. Še več, na Portugalskem je najpomembnejša postranska stvar na svetu 'religija'. Je zajtrk, kosilo in večerja. To je v preteklosti na lastni koži spoznalo že lepo število slovenskih nogometašev, najgloblji pečat pa je nedvomno pustil Zlatko Zahović, ki je po eksploziji v dresu Vitorie Guimaraes igral za oba velikana Porto in Benfico.


"V mojih časih je bilo toliko športnega rivalstva, ki je res izjemno, da je reprezentanca zaradi tega trpela. Bila je v drugem planu, ampak vmes se je to zelo, zelo spremenilo. Mislim, da je bilo ključno evropsko prvenstvo, ki ga je Portugalska gostila leta 2004. Od takrat je marsikaj drugače, medtem so ustvarili kult reprezentance, ki je na ravni klubske evforije," je odvrnil najboljši strelec slovenske izbrane vrste, ki zelo občuduje tudi znanje, ki ga imajo Portugalci. "Uefino PRO-licenco sem delal in naredil pri njih, šel sem skozi sijajno izobraževanje. Ne vem, ali je še kje drugje mogoče dobiti toliko znanja. Polni so ga, prisegajo na sistematično delo in zaradi tega pač ni presenečenje, da so v mlajših selekcijah med najboljšimi v Evropi, z odličnimi dosežki se lahko pohvalijo tudi na članski ravni. Ob tem ne smemo prezreti spoznanja, da govorimo o državi z 10 milijoni prebivalcev. Približno toliko kot Avstrija. Ne torej o pretirano veliki bazi, kot jo imajo nekateri drugi, toda sistematično in kakovostno delo prinaša sadove ter neverjetno količino kakovostnih igralcev. Če živiš to, kar delaš, in si pripravljen vlagati, je težko drugače. To se ti vrne. Če se mladim slovenskim trenerjem morda ponudi priložnost za obisk Portugalske, da bi se seznanili s tamkajšnjim načinom dela in razmišljanja, naj jo izkoristijo. To močno priporočam, če ima kdo možnost, da bi si pri njih pridobil Uefino PRO-licenco, pa še toliko bolj. Ker bo gotovo pridobil obilo znanja. Pomembno je, da so ga Portugalci pripravljeni deliti, kar v svetu nogometa ni ravno običajen pojav. Seveda pa ga deliš le, če veš, da si boljši od preostalih in o njem nimaš kakršnegakoli dvoma."

Za konec se kakopak nismo mogli izogniti še vprašanju o razpletu ponedeljkovega obračuna ... Kdo bo napredoval med osem najboljših reprezentanc stare celine? "Moji bodo zmagali," je ob nasmehu v svojem slogu sklenil ZZ Top.

Članki iz rubrike