Arian Svet24.si

Je kmet Jan med košnjo naletel na truplo ...

mark rutte Svet24.si

Izbrali so novega šefa Nata

1689255087-fgetyuwws-27-1689254999369 Necenzurirano

Pod Janšo je bil urednik na RTV, zdaj bi šel na ...

pavser vilfan nikolic brozovic Reporter.si

Popoln kaos na RTV: član uprave Franci Pavšer ...

andraz sporar slovenija anglija Ekipa24.si

Presrečni Šporar je razkril, s katerim ...

Kaj nam je želela sporočiti? Odkrito.si

Nova teorija zarote! Kate nam želi sporočiti, da...

matjaz kek slovenija pm Ekipa24.si

Matjaž Kek je po uvrstitvi v osmino finala poslal...

nu
nu
3 17.06.2024 20:03:28

Prvo veliko presenečenje na evropskem prvenstvu: Belgijci nepričakovano na kolenih!

Profimedia
Slovaška nogometna reprezentanca je pripravila presenečenje v skupini E evropskega prvenstva v Nemčiji. V prvem krogu skupinskega dela je v Frankfurtu premagala favorizirano Belgijo z 1:0. Edini zadetek je v 7. minuti dosegel Ivan Schranz po veliki napaki v Belgijcev v svojem kazenskem prostoru.

* Frankfurt Arena, gledalcev 45.181, sodniki: Meler, Eyisoy, Ersoy (vsi Turčija).
* Strelec: 0:1 Schranz (7.).
* Belgija: Casteels, Carrasco (od 84. Lukebakio), Debast, Faes, Castagne, Onana, Mangala (od 58. Bakayoko), Doku (od 84. Openda), De Bruyne, Trossard (od 74. Tielemans), Lukaku.
* Slovaška: Dubravka, Hancko, Škriniar, Vavro, Pekarik, Duda (od 90+4. Obert), Lobotka, Kucka, Haraslin (od 70. Suslov), Boženik (od 70. Strelec), Schranz (od 81. Duriš).
* Rumeni kartoni: Mangala, Tielemans, Lukebakio; Schranz.
* Rdeč karton: /.

Slovaki so v prvem obračunu teh dveh reprezentanc na velikih tekmovanjih presenetljivo premagali Belgijo. Ta je pred tem na treh prijateljskih tekmah enkrat slavila, dvakrat pa sta se ekipi razšli z remijem.

Belgijci so imeli v Frankfurtu sicer premoč in večjo posest, a jim je predvsem ob zaključkih akcij zmanjkalo mirnosti ter nekaj sreče. Dva gola je dosegel Romelu Lukaku, a so oba sodniki razveljavili, prvega zaradi nedovoljenega položaja, drugega zaradi igranja z roko.

Pred hitrim zadetkom Slovakov je belgijska izbrana vrsta udarno začela dvoboj. Po vsega dveh minutah je po desni strani pobegnil Jeremy Doku, Lukaku pa je iz neposredne bližine po preusmerjeni žogi Kevina De Bruyneja slabo zaključil.

v sedmi minuti so povedli Slovaki, potem ko so izkoristili napako Dokuja. Strel Juraja Kucke je vratar Koen Casteels še ustavil, odbito žogo pa mu je za hrbet iz zahtevnega položaja poslal Ivan Schranz.



Belgijci so nekajkrat nevarno pritisnili na slovaške branilce in si v 21. minuti priigrali priložnost za izenačenje. Pod pritiskom Kevina De Bruyneja je napako storil vratar Martin Dubravka, žogo pa je nato Leandro Trossard od daleč poslal prek deloma praznih vrat.

V 40. minuti so Belgijci predvsem po zaslugi Casteelsa ohranili gol zaostanka, potem ko je ta obranil nevaren poskus Lukaša Haraslina z volejem z roba kazenskega prostora. Le dve minuti kasneje je bil znova nevaren Lukaku, a je predolgo čakal, nato pa še slabo reagiral pred Dubravko.

Slovaki so drugi polčas začeli z dvema streloma od daleč, a prave nevarnosti za Casteelsa ni bilo. Nato so se prebudili tudi Belgijci, Lukaku je poskusil v 55. minuti, a streljal naravnost v Dubravko. Iz posledičnega kota je Lukaku žogo potisnil v gol po strelu z glavo Amadouja Onane, a je bil izkušeni napadalec po posredovanju sobe za Var v prepovedanem položaju.

Trossard je nato od daleč streljal v 59. minuti, a je bil Dubravka znova na mestu, tri minute kasneje pa je z volejem še enkrat sprožil Lukaku in zgrešil z okoli sedmih metrov.

Rezervist Johan Bakayoko je imel v 62. minuti po odbiti žogi na levici izenačenje, a je tudi glavo na golovi črti ob posredovanju tvegal David Hancko.

Belgijci so nato tik pred iztekom 90 minut še enkrat zatresli mrežo Slovakov. Znova je to uspelo Lukakuju, a je pred tem v dvoboju za žogo z roko narahlo igral rezervist Lois Openda. Rdeči vragi so v nadaljevanju skušali priti do remija, a si niso več priigrali omembe vredne priložnosti.

V skupini E je v Münchnu Romunija s 3:0 premagala Ukrajino, v skupini D pa bo ob 21. uri v Düsseldorfu še obračun Avstrije in Francije.

Značke: belgija, euro, slovaška

Članki iz rubrike