Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
1 04.12.2023 12:37:56

Čeferin brez zadržkov! Takšne prepovedi, kot je bila v Katarju, ne bo, takole se je lotil Fife!

Profimedia
Predsednik Evropske nogometne zveze Uefe Aleksander Čeferin je po sobotnem žrebu dejal, da je prepričan, da so z izbiro Nemčije za organizatorja evropskega prvenstva 2024 izbrali pravega gostitelja. V pogovoru za nemško mrežo RND pa je poudaril, da si Uefa želi turnir brez političnih razprav.

"Pričakujem okolje brez kontroverznosti, na kar kaže tudi prosta izbira kapetanskih trakov v vseh naših tekmovanjih," je nemška tiskovna agencija dpa navedla Čeferina.

Ta je dodala, da se je Slovenec navezoval na razprave glede kapetanskih trakov, na katerih je bil zapis One Love, na svetovnem prvenstvu 2022 v Katarju. Te trakove, ki bi jih nekateri kapetani nosili v podporo proti diskriminaciji, je Mednarodna nogometna zveza Fifa prepovedala.

"Prizadevamo si preprečevati in se boriti proti vsaki obliki diskriminacije in zlorabe," je dejal Čeferin in poudaril: "Toda nihče ne bi smel zlorabiti turnirja za svojo osebno ali politično agendo."

Na EP, ki bo med 14. junijem in 14. julijem, bo igrala tudi Slovenija, ki je na sobotnem žrebu padla v skupino C skupaj z Anglijo, Dansko in Srbijo.Se je pa prvi mož Uefe dotaknil še drugih tem. Med drugim je nasprotoval še enemu svetovnemu prvenstvu v zimskih mesecih, po drugi strani pa, navaja dpa, ni izrekel neke splošne kritike na račun postopka dodelitve SP 2034 Savdski Arabiji ali stanja človekovih pravic v omenjeni državi.

"V skladu z načelom rotacije konfederacij sta lahko samo azijska in oceanijska nogometna konfederacija izrazili zanimanje za organizacijo svetovnega prvenstva leta 2034. Na koncu je samo ena zveza izrazila zanimanje za ponudbo," je ob robu sobotnega žreba evropskega prvenstva v Hamburgu odgovoril na vprašanje, ali bi morala Uefa zavzeti enotno stališče proti načrtom za SP v Savdski Arabiji. Da bo SP prav tam, je bolj ali manj že jasno, čeprav mora to potrditi še kongres Fife.

Po dodelitvi SP 2030 Španiji, Portugalski in Maroku ter treh tekem ob 100-letnici prvega SP Urugvaju, Argentini in Paragvaju je bil izbor za leto 2034 tako zelo omejen. Skupnega dogovora proti SP 2034 v Savdski Arabiji pa pri evropskih državah ne bo, med drugim se je turška zveza pred kratkim zavzela za mundial v Savdski Arabiji.

"O eni stvari pa sem prepričan: zimsko svetovno prvenstvo ni bilo dobro za nogomet in nespametno bi bilo razmišljati o ponovitvi, saj obremenjuje urnik tekmovanj in nacionalnih lig," pa je o zimskem terminu mundiala dejal 56-letni Čeferin.

Značke: nogomet, uefa, predsednik, ep

Članki iz rubrike