Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 23.03.2023 23:32:15

Höjlund s tremi goli rešil Dance, Angleži v Neaplju boljši od Italijanov

Profimedia
Po prvem krogu kvalifikacij za nastop na nogometnem evropskem prvenstvu je v skupini H v vodstvu Danska, ki je v skandinavskem derbiju s tremi goli Rasmusa Höjlunda s 3:1 premagala Finsko. Poleg Slovenije je v tej skupini zmagala še Severna Irska, ki je z 2:0 ugnala San Marino.

Med ljubitelji nogometa je med četrtkovimi obračuni zagotovo največ pozornosti požel derbi skupine C, v katerem je Anglija v Neaplju premagala Italijo z 2:1.

Danska je bila na tekmi proti Finski - ekipi sta se srečali prvič po tekmi evropskega prvenstva leta 2021, na kateri je zaradi srčnega zastoja skoraj umrl Christian Eriksen - za razred boljši tekmec in se je tako oddolžila tekmecem za poraz na omenjeni nesrečni tekmi na istem stadionu. Do zmage pa ni prišla na enostaven način.

Že v prvem polčasu bi lahko vodila z več kot 1:0, tudi v nadaljevanju je zapravila ogromno priložnosti, za kar je bila kaznovana s prejetim golom za izenačenje. V 54. minuti ga je dosegel Oliver Antman. Na finskih vratih je blestel Lukas Hradecky, enkrat ga je rešila tudi prečka, a da je vendarle zmagala boljša ekipa, je poskrbel Höjlund, sicer že strelec tudi v prvem polčasu. V 82. minuti je bil z glavo uspešen po kotu, nato pa je v sodnikovem dodatku še zaključil akcijo, ki jo je na levi strani začel Mohamed Daramy.

Severna Irska je z 2:0 zmagala v San Marinu in tudi prehitela Slovenijo na lestvici. Oba gola za gostitelje je prispeval Dion Charles.

Italija in Anglija, ki igrata v skupini C, sta se merila v reprizi finala zadnjega evropskega prvenstva. Za razliko od obračuna v Londonu pa so se tokrat veselili Angleži. Z golom Declana Ricea, ki je v mrežo pospravil odbitek po poskusu Harryja Kana, so povedli v 23. minuti. Kane je v 44. minuti uspešno izvedel enajstmetrovko in dosegel svoj 54. gol za reprezentanco, s čimer je zdaj sam postal njen najboljši strelec vseh časov.



Kane je še v prvem delu lepo zaposlil Jacka Grealisha, ki bi lahko najbrž že takrat rešil vprašanje zmagovalca, a je zgrešil nemogoče, tako da so morali gosti, ki so od 80. minute zaradi izključitve Luka Shawa igrali tudi z igralcem manj, v drugem polčasu trepetati. Domači so v 56. minuti z golom Matea Reteguija zaostanek znižali, izenačiti pa jim ni uspelo.

Na drugi tekmi skupine je Severna Makedonija, ki je Italiji preprečila lanski nastop na svetovnem prvenstvu, z 2:1 ugnala Malto.

V skupini J je Portugalska s 4:0 premagala Lihtenštajn. Cristiano Ronaldo je s 197. tekmo postal igralec z največ reprezentančnimi tekmami med vsemi reprezentanti. Ta rekord je začinil z dvema goloma, preostala dva sta prispevala Joao Cancelo in Bernardo Silva.

BiH je bil v isti skupini s 3:0 boljši od Islandije, dva gola je v statistiko vpisal Rade Krunić, tretjega pa Amar Dedić.

Slovaška je z Luksemburgom doma igrala le 0:0.

Značke: nogomet, ep

Članki iz rubrike