evrovizija, švica Svet24.si

Evrovizijska zmaga v roke Švicarja Nema!

902623_106-intervju-prva1 Svet24.si

Županja odprtih vrat, ki deli stanovanja in ...

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

Nizozemska Revija Stop

Nizozemski izključena iz finala Evrovizije 2024

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

STA
STA
0 14.12.2022 21:58:37

Francozi končali maroško pravljico in se drugič zapored uvrstili v veliki finale

Profimedia
Francoska nogometna reprezentanca je v Al Koru v polfinalu svetovnega prvenstva v Katarju premagala Maroko z 2:0 (1:0) in se drugič zapovrstjo uvrstila v finale. Tam se bo v nedeljo ob 16. uri v Lusailu merila z Argentino, ki je v torek s 3:0 izločila Hrvaško.

* Stadion Al Bajt, gledalcev 68.294, sodniki: Ramos, Morin in Hernandez (vsi Mehika).
* Strelca: 1:0 T. Hernandez (5.), 2:0 Kolo Muani (79.).
* Francija: Lloris, Kounde, Varane, Konate, T. Hernandez, Tchouameni, Fofana, Dembele (od 79. Kolo Muani), Griezmann, Mbappe, Giroud (od 65. Thuram).
* Maroko: Bounou, Hakimi, Dari, el-Yamiq, Saiss (od 21. Amallah, od 78. Ezzalzouli), Mazraoui (od 46. Attiat-Allah), Ziyech, S. Amrabat, Ounahi, Boufal (od 66. Aboukhlal), En-Nesyri (od 66. Hamdallah).
* Rumeni karton: Boufal.
* Rdeči karton: /.

Francija in Maroko sta igrala prvi polfinale z afriškim predstavnikom in tretjega, ki ni bil zgolj evropsko-južnoameriško obarvan (ZDA 1930, Južna Koreja 2002). Ekipi sta se pred tem nazadnje merili na prijateljski tekmi leta 2007. Tisti obračun se je končal z 2:2, tokratni, precej pomembnejši, pa je pripadel Francozom. Dvakratni svetovni prvaki so največje presenečenje turnirja odpravili z goloma Thea Hernandeza in Randala Koloja Muanija.

Izbranci Didierja Deschampsa bodo tako drugič zapovrstjo igrali v finalu mundiala. Na prejšnjem so v njem premagali Hrvaško, v nedeljo pa jih čaka tokratni krvnik Hrvatov Argentina. V primeru uspeha bodo Francozi postali prva reprezentanca z ubranjenim naslovom svetovnega prvaka po Braziliji 1962. Maročani pa so že s polfinalom dosegli svoj največji uspeh, v soboto ga lahko nadgradijo na tekmi za tretje mesto s Hrvaško.



Maročani, ki so do te tekme prejeli le en zadetek, pa še to je bil avtogol proti Kanadi v skupinskem delu, so tokrat hitro pobrali žogo iz svoje mreže. V peti minuti so branilci naslova Francozi, ki so zaradi bolezni pogrešali vezista Adriena Rabiota, zgolj na klopi pa je bil tudi branilec Dayot Upamecano, izpeljali prvo nevarno akcijo in iz nje povedli, potem ko je po odbiti žogi po poskusu Kyliana Mbappeja v bližini vrat malce na levi strani do strela prišel Theo Hernandez in zadel za 1:0.

Maročani, ki so tik pred tekmo Nayefa Aguerda zamenjali z Achrafom Darijem, so v deseti minuti opozorili nase s strelom Azzedina Ounahija, ki pa ga je Hugo Lloris obranil. Po boljši igri Maroka je v 17. minuti Olivier Giroud, s 53 goli najboljši strelec v zgodovini francoske vrste, z močnim strelom zadel vratnico. Afriška zasedba je morala v 21. minuti poseči po prvi menjavi, kapetan Romain Saiss se je namreč poškodoval, zamenjal ga je Selim Amallah.

Francozi so igro prepustili Maročanom, kar je bila doslej taktika slednjega, v 37. minuti pa so izvedli novo nevarno akcijo, ki se je končala z malce premalo natančnim Giroudovim strelom. V 44. minuti pa je Jawad El Yamiq poskrbel za vroč trenutek v kazenskem prostoru Francije, ko je s strelom prek glave oziroma "škarjicami" zadel vratnico.

Maročani so odločno začeli drugi polčas, prihajali v kazenski prostor Francozov, kjer pa jim je zmanjkal le pravi zaključni strel. Predvsem Ibrahima Konate je nekajkrat posredoval v zadnjem trenutku. Francozi so bolj ali manj čakali na protinapade, nekaj hitrosti so še pridobili z vstopom Marcusa Thurama namesto Girouda.

Prav ta je v 71. minuti priigral prosti strel ter nato prišel do strela z glavo, a žoge ni dobro zadel. V 79. minuti je v igro pri Francozih vstopil Randal Kolo Muani in še v isti minuti je napadalec Eintrachta iz Frankfurta iz bližine zadel za 2:0 in dokončal akcijo Mbappeja. Francozi so nato bolj ali manj rutinirano zadržali lepo prednost. Ounahi je v sodniškem dodatku sicer še prišel do enega strela, vendar je iztržil le kot, v 94. minuti pa je Jules Kounde pred golovo črto ustavil še eno žogo po maroškem strelu iz bližine.

Značke: novo, sta

Članki iz rubrike