stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

rb
rb
0 29.11.2022 11:18:29

Dvoboj v Katarju, ki je v središču pozornosti svetovne javnosti. Grožnja z ugrabitvijo članov družin in mučenjem?!

Reuters
Obračun, ki buri duhove.

Da je nogomet več od igre, več kot le šport, bržčas ni treba posebej razpredati. V mnogih primerih to dokazuje tudi svetovno prvenstvo v Katarju, kjer so reprezentance že poslale nekaj močnih sporočil, ki niso povezane z najpomembnejšo postransko stvarjo.
V torkovem večeru bo v središču svetovne javnosti obračun ZDA – Iran. Nikakor le športne! Gleda na odnose med državama to nikakor ni presenečenje, temu primerna so dogajanja v pričakovanju tekme, eno od vznemirljivih vprašanj pa je, kako se bodo reprezentanti Irana odzvali on himni. Spomnimo, pred dvobojem je niso peli in na ta način izrazili protest zoper oblast v svoji državi. Takšna poteza je kakopak naletela na neodobravanje političnih elit v Iranu, ki nočejo niti pomisliti, da bi se kaj podobnega lahko ponovilo. In menda so pripravljeni storiti marsikaj, da se ne bi še enkrat znašli v takšnem položaju. Novinarka CNN-a Natasha Bertrand tako razkriva hude obtožbe na njihov račun; izbrani vrsti naj bi poslali opozorilo oziroma grožnjo, da bodo v primeru, če bodo igralci 'spet naredili kakšno neumnost', kot je denimo ignoriranje himne, ugrabili člane njihovih družin in jih mučili.
Pred preizkušnjo drugega kroga proti Walesu so igralca spet peli himno, toda s tribun je bila pospremljena z glasnimi žvižgi. V velikih protestih, ki že več dva meseca trajajo v Iranu, je bilo do zdaj ubitih več kot 400 ljudi, več kot 18 tisoč jih je bilo aretiranih.

Značke: sp-katar, iran, zda

Članki iz rubrike