požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kolo sreče Njena.si

Znani tekmovalec kviza pokvaril slavno Kolo sreče

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

nu
nu
0 27.11.2022 16:29:19

V regiji završalo! Eden od arhitekturnih biserov naj bi po koncu SP končal - na tleh nekdanje Jugoslavije

Profimedia
Svetovno prvenstvo v Katarju poteka na osmih sijajnih nogometnih objektih, vsaj za enega je že jasno, da ne bo ostal tam.

Stadion 974 je gotovo že opozoril na svojo nenavadno sestavo. Zgradili so ga namreč iz 974 velikih ladijskih kontejnerjev in modularnega jekla. Obenem je 974 mednarodna klicna številka za Katar. Odprtje objekta je bilo skoraj natančno leto dni pred prvenstvo (lani novembra), dizajn pa je delo podjetja Fenwick Iribarren Architects.


Stadion časti dolgoletno katarsko tradicijo trgovine in pomorstva, zato ni naključje, da se nahaja ob pristanišču. A že zdaj je jasno, da ne bo ostal v Ras Bu Abudu, ki je od središča Dohe oddaljen 10 kilometrov. Po koncu mundiala ga bodo razstavili, svoje poslanstvo pa bo nadaljeval nekje drugje.

stadion 974 maketa


Morda celo na Kosovu, ki je Fifi poslal celo uradno prošnjo. Predsednik Nogometne zveze Kosova Agim Ademi je dejal, da so za takšen razplet kar dobre možnosti, saj ima zelo dobre odnose z Nogometno zvezo Katarja. Če bi se to uresničilo, bi bržčas Priština, ki je velika za približno polovico Ljubljane, dobila najmodernejši in za stadionom Rajka Mitića drugi največji nogometni stadion na področju nekdanje skupne države.

Interesentov za stadion 974, ki ima 44.000 sedežev, pa je kakopak več. Že prej je bilo veliko govora, da bodo objekt razstavili in ga odpeljali v Urugvaj, če bo ta uspešen v skupni kandidaturi (z Argentino, Čilom in Paragvajem) za organizacijo mundiala leta 2030.

stadion 974 pristina
Profimedia

pristina
Profimedia

Značke: katar, stadion

Članki iz rubrike