pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

STA
STA
0 10.05.2022 19:28:25

Čeferin častni pokrovitelj evropskega prvenstva manjšin na Koroškem

Profimedia
Avstrijska Koroška, med prireditelji so tudi Prevalje, bo med 25. junijem in 3. julijem letos gostila evropsko nogometno prvenstvo manjšin, poroča avstrijska tiskovna agencija Apa. Častni pokrovitelj tekmovanja je predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin.

Gre za prav posebno evropsko prvenstvo manjšin, imenovano Europeada 2022, za katerega je prijavljenih 24 moških in sedem ženskih ekip. Prireditelji pričakujejo tudi ekipo z zasedenega ukrajinskega polotoka Krim.

Čeferin se je danes ob robu kongresa Uefa prav zaradi Europeade na Dunaju sestal tudi s predstavniki gostiteljev iz vrst koroških Slovencev. Tem je čestital za "profesionalni pristop pri organizaciji prvenstva". Krovni prireditelj EP je krovna zveza etničnih manjšin v Evropi, Federalistična unija Evropskih narodnostnih skupnosti (FUEN).

Gre za četrto tovrstno tekmovanje. Leta 2008 ga je gostila manjšina Retoromanov v Švici, leta 2012 Lužiški Srbi v Nemčiji, leta 2016 pa nemško in ladinsko govoreča manjšina na Južnem Tirolskem v Italiji.


Koroška bi morala tekmovanje gostiti že leta 2020, a so ga morali prireditelji zaradi epidemije koronavirusa prestaviti. Ob že omenjenih gostiteljih prejšnjih tekmovanj na Koroškem pričakujejo tudi ekipe Romov z Madžarske, Srbov s Hrvaške, Okcitance iz Francije, pa Dance iz Nemčije in druge.

Geslo prireditve je "Skupaj enkratni". Posamezne tekme bodo gostili Celovec, Velikovec, Pliberk, Železna kapla, Globasnica, Žitara vas, Metlova, Šmihel nad Pliberkom ter na slovenski strani ležeče Prevalje, ki gojijo tradicionalno dobre odnose z zamejskimi klubi.

V Evropi živi več kot 400 manjšin, skoraj 100 jih je organiziranih pod okriljem FUENS. Ta je bil ustanovljen leta 1949 v Parizu. Cilj unije je prizadevanje za ohranitev in pospeševanje identitete, jezika, kulture, pravic in enkratnosti evropskih manjšin.

Ne gre spregledati, da je burna zgodovina Evrope in nove ureditve kontinenta po dveh vojnah privedla do tega, da je skoraj vsak sedmi Evropejec pripadal avtohtoni manjšini na območju druge države. Zato so pojavila prizadevanja za zavarovanje identitete in proti asimilaciji. S padcem železne zavese pa so se odprle nove perspektive in omogočile nove stike. Ena od platform sodelovanja in predstavitve je tudi šport, posebej nogomet, ki se igra po celi Evropi.

Značke: nogomet, sta

Članki iz rubrike