Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
13.11.2021 17:31:34
Deli članek:

Jarc ostal brez KOMANDANTKE, glede podeljene vloge pa poudarja: PAPIR zame ne šteje!

alesfevzer.com

Slovenska ženska nogometna reprezentanca bo 26. in 30. novembra igrala novi kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo 2023. Obe tekmi bosta v Novi Gorici ob 18.00, tekmeca pa bosta Estonija in Grčija. Selektor Borut Jarc je danes objavil seznam igralk za obračuna, na katerih bodo lovili tretjo in četrto zmago.

"Pred nami sta peta in šesta tekma kvalifikacij za SP. Doslej smo lahko zadovoljni z izkupičkom točk, kar je v kvalifikacijah najbolj pomembno. Zavedamo se, da bi se lahko v prvih štirih tekmah tudi kako drugače razpletlo, da bi imeli lahko tudi kako točko več. A o tem zdaj ni potrebno razpredati," je uvodoma za spletno stran Nogometne zveze Slovenije povedal Jarc.

"Pred nami sta zelo pomembni tekmi proti Estoniji in Grčiji. Bistveno je, da predvsem igralke na terenu pokažejo pravi karakter, pravi odnos do grba, zastave in himne. Pričakujem tudi veliko dozo strpnosti in potrpežljivosti predvsem v fazi napada. V obeh tekmah smo favoriti na papirju. A papir zame ne šteje nič," je dodal selektor.

"Verjamem v naše punce, da bodo obe tekmi odigrale na kakovostni ravni, kot so to znale in dokazale že v preteklosti," je še povedal Jarc in pojasnil, da tokrat na seznamu ni Sare Agrež, ki okreva po poškodbi. "Žal nanjo ne moremo računati. Bolje je tako, da se pozdravi, da bomo imeli komandantko zadnje linije pripravljeno za tekme v letu 2022."

Slovenija v skupini I zaseda tretje mesto s sedmimi točkami (Francija ima 12, Wales pa 11 točk). V gosteh so porazile Estonijo in Grčijo, doma pa remizirale z Walesom in doživele tesen poraz proti Franciji. Pred nadaljevanjem imajo Slovenke vse v svojih rokah v boju za drugo mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije.

Na seznamu za omenjeni tekmi so Nika Babnik (Albergaria), Lara Prašnikar (Eintracht Frankfurt), Adrijana Mori (Carl Zeiss Jena), Nina Predanič (Grasshopper), Kristina Erman (Charleroi), Kaja Eržen (Napoli), Mateja Zver (St. Polten), Zala Meršnik (Turbine Potsdam), Dominika Čonč (Valencia), Lana Golob (Worcester Smiles), Lara Klopčič (Olimpija Ljubljana), Evelina Kos (Olimpija Ljubljana), Izabela Križaj (Olimpija Ljubljana), Ana Milović (Olimpija Ljubljana), Sara Nemet (Olimpija Ljubljana), Manja Rogan (Olimpija Ljubljana), Nika Šapek (Olimpija Ljubljana), Zala Vindišar (Olimpija Ljubljana), Špela Kolbl (Pomurje Beltinci), Kaja Korošec (Pomurje Beltinci), Sara Makovec (Pomurje Beltinci), Špela Rozmarič (Pomurje Beltinci) in Zala Kuštrin (Radomlje).

Na čakanju so Pamela Begić (Ljubljana), Sara Ketiš (Zaragoza), Tina Marolt (Keflavik), Barbara Kralj (Olimpija Ljubljana), Anja Prša (Olimpija Ljubljana) in Eva Vodušek (Radomlje).

V evropskih kvalifikacijah sicer igra 51 reprezentanc v devetih skupinah. Evropa bo dala 11 neposrednih potnic na SP, ki bo v devetih mestih in na desetih stadionih v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Devet zmagovalk skupin se bo neposredno uvrstilo na svetovno prvenstvo, devet najboljših drugouvrščenih ekip pa gre v dodatne kvalifikacije, ki bodo dale še dve potnici za mundial. Tretja ekipa iz "play-offa" pa si bo zagotovila udeležbo na dodatnih medcelinskih kvalifikacijah za mesto na SP 2023.

Prvič v zgodovini SP bo na zaključnem turnirju najboljših ženskih reprezentanc sodelovalo 32 reprezentanc, prej jih je bilo 24. Naslov prvakinj bodo branile nogometašice Združenih držav Amerike, ki so se z naslovom svetovnih prvakinj okitile v letih 2014 in 2018.