Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

nu
nu
0 08.06.2021 14:24:44

Rusi OGORČENI zaradi ukrajinskega dresa na EP! Poglejte si in ocenite, ali gre res za provokacijo ...

Tik pred petkovim začetkom evropskega prvenstva v nogometu je razkritje ukrajinskih dresov privedlo do ogorčenja in tudi uradnega protesta iz Moskve. Na tradicionalnih modro-rumenih dresih imajo Ukrajinci natisnjeno tudi silhueto države, ki vključuje tudi Krim, zaradi katerega je Ukrajina v sporu z Rusijo vse od leta 2014.

Ukrajinci so drese z bojnima vzklikoma "Slava Ukrajini! in Slava junakom!" uradno predstavili na družbenem omrežju Facebook. Takoj je prišel odziv iz Kremlja, kjer je predstavnica zunanjega ministrstva ukrajinsko početje označila za "obupano umetniško akcijo", ki naj bi igralcem domnevno dala moč.

Odzivov iz Moskve je več. Poslanec Vitalij Milonov je od Evropske nogometne zveze zahteval prepoved dresa z omenjenimi motivi. "To je politično sporočilo, ki ne sme biti sestavni del dresov," ga je povzel portal Sport Express. Kot je dejal, se šport in politika ne smeta prepletati, zato je ukrajinska namera po njegovem mnenju v nasprotju z veljavnimi predpisi.

Uradni predstavnik Kremlja Dmitirij Peskov pa je za agencijo Tass povedal, da je treba najprej počakati na uradni odziv Uefe. Kot dodaja, tako Uefa kot Fifa praviloma prepovedujeta politizacijo športa. K temu dodaja, da tudi morebitno srečanje ruske in ukrajinske reprezentance na EP ne bi "povzročilo političnih napetosti", saj je šport po njegovem mnenju vendarle le šport.



Uefa je v prvi oceni potrdila, da je v skladu s svojimi pravilniki odobrila ukrajinske drese. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je danes na Twitterju zapisal: "Zelo so mi všeč nova oblačila naše reprezentance". Kritikom pa je sporočil: "Ne bomo dovolili žaljenja naših nacionalnih simbolov."

Velja dodati, da različne ukrajinske reprezentance slogan "Slava Ukrajini" na svojih dresih uporabljajo že od leta 2018. Druga resnica pa je, da sta slogana "Slava Ukrajini in Slava junakom" v zadnjih treh letih uradni pozdrav ukrajinske vojske.

Slogana so v tridesetih letih prejšnjega stoletja uporabljali tudi ukrajinski nacionalisti. Ti so med drugo svetovno vojno vojno sodelovali z Nemci, zato je bil pozdrav dolga desetletja prepovedan in zaničevan.

Članki iz rubrike