ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 17.05.2021 13:04:00

Prekrižal ga je tudi Igor Bišćan

Profimedia
V preteklih dneh je hrvaško športno javnost pretresla afera »Sosa«, ki se končuje v škodo mladega nogometaša, ki je ostal brez nemške izbrane vrste, če je kdaj sploh bila realna možnost zanjo, zdaj pa sta ga prekrižala še selektorja hrvaških reprezentanc – članske Zlatko Dalić in mlade Igor Bišćan.

Triindvajsetletni levi bočni Borna Sosa, ki v dresu Stuttgarta blesti na nemških zelenicah, tako ne bo pomagal hrvaški selekciji U-21 na zaključku evropskega prvenstva, ki ga v dveh delih gostita Slovenija in Madžarska.


Prvi del je bil na sporedu ob koncu marca, Hrvaška pa se je po dramatičnem razpletu uvrstila v četrtfinale. Potem ko je izgubila s Portugalsko in premagala Švico, je v zadnjem dvoboju (vse tri tekme je odigrala na koprski Bonifiki) z Anglijo zaostajala že z 2:0, potem pa je član Lilla Domagoj Bradarić (zanimivo, tudi levi bočni) z zadetkom v sodnikovem podaljšku ne le omilil poraz, ampak zaradi boljšega izkupička na medsebojnih tekmah v krogu treh reprezentanc (še Švice) izločil Angleže, Hrvaško pa poslal med najboljših osem.


Selektor, tudi nekdanji trener Olimpije, Igor Bišćan lahko pred finalnim delom prevetri igralski kader, a je Soso, ki je zaradi poškodbe 'pet pred dvanajsto' odpadel že pred prvim delom, po aferi dokončno prekrižal. Zagrebčan se je sicer pokesal, potem ko mu je propadla možnost, da bi tudi v nogometnem pogledu postal Nemec. Nemško državljanstvo je dobil po mami Vesni, ki je rojena v Berlinu, nogometno pa mu je spolzelo iz rok, ker je za hrvaško mlado reprezentanco igral po dopolnjenem 21. letu starosti, takrat pa še ni imel nemškega potnega lista.

Ko so Nemci spoznali zmoto, so primer arhivirali. Ko je Sosa spoznal zmoto, je nagovoril svoje Hrvate: "V preteklih dneh se je v mojem življenju zgodilo precej stvari, kar je na meni pustilo posledice, še posebej na moji športni karieri. Ne mislim bežati od lastne odgovornosti, v ta položaj sem se pahnil sam, čeprav sem v trenutku, ko sem se odločal o svoji reprezentančni prihodnosti, trdno verjel, da postopam pravilno." Jasno je, da večine svojih rojakov ni uspel omehčati. Članski reprezentant Dejan Lovren je denimo sarkastično komentiral Sosovo odločitev, da je na Instagramu izbrisal večino svojih fotografij v hrvaškem dresu. To je kakopak storil, ko je upal na selitev v nemško izbrano vrsto. "Instagram bi res lahko dodal možnost, da bi uporabniki lahko povrnili že izbrisane fotografije ..." je sporočil Lovren.


Oba selektorja, Dalić in Bišćan, sta Soso, ki je zdaj sicer obema sporočil, da jima je na voljo, postavila na hladno. Ali je to kazenski ukrep ali ga želita zaščititi pred javnostjo, ki nanj kriči, češ da je izdajalec, je vprašanje. Čas bo pokazal, ali se bo hrvaška javnost omehčala in nadarjenemu nogometašu oprostila, da je svoji domovini obrnil hrbet. Če kje, potem je to na Hrvaškem resna, morda celo nepremostljiva težava.

Hrvati pred (pre)težko nalogo
Hrvaška mlada reprezentanca se bo v četrtfinalu EP v mariborskem Ljudskem vrtu pomerila s Španijo, ki je branilka naslova, obenem skupaj z Italijo izbrana vrsta z največ lovorikami in tudi zmagovalka 'slovenske' skupine B. Če bi Bišćanovi varovanci presegli pričakovanja in izločili favorizirane Špance, bi se za nastop v finalu potegovali z boljšim iz dvoboja med Portugalsko in Italijo.

Članki iz rubrike