Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

žl
žl
0 13.05.2021 12:28:34

Na pragu premierligaša – ali dveh

Profimedia
Francoska reprezentanca je na evropsko prvenstvo nogometašev do 21 let prispela kot ena glavnih favoritinj za končno slavje.

Dežela aktualnih svetovnih prvakov ima v mlajših selekcijah nekaj največjih draguljev evropskega nogometa in zastrašujoče talentirana je bila tudi zasedba, ki jo je marca na Madžarsko pripeljal Sylvain Ripoll. Mladi galski petelini so nato že na uvodni tekmi Eura presenetljivo zapravili možnosti za prvo mesto v skupini, ko jih je premagala Danska, zmagi na preostalih dveh obračunih proti Rusiji in Islandiji pa sta bili na koncu dovolj za drugo mesto in četrtfinalni zmenek v Budimpešti z razigranimi Portugalci.

Rekorder reprezentance


Že ko smo pred začetkom marčevskega skupinskega dela analizirali francosko reprezentanco, smo izpostavljali ime Odsonne Edouard. Kar nekaj njegovih reprezentančnih kolegov igra v večjih klubih, pod večjim številom budnih očes; tu so Eduardo Camavinga, Jules Kounde, Matteo Guendouzi, Wesley Fofana. Toda napadalec Celtica ima v modro-belem dresu Francije spoštovanja vredno statistiko in njegove učinkovitosti pred vrati nasprotnika preprosto ni bilo mogoče prezreti. Če je bil na prvi tekmi ob minimalni zmagi Dancev še nemočen, je svoj razkošen napadalni talent pokazal že na tekmi z Rusijo, ko je priigral in sam uspešno izvedel enajstmetrovko, še bolj pa na zadnjem obračunu, ko je sijajen prodor zaključil s hladnokrvnim zaključkom v slogu največjih golgeterjev. Nič novega, pravijo tisti, ki generacijo Edouarda spremljajo že dalj časa; 23-letnik je že pred šestimi leti francosko reprezentanco do 17 let pripeljal do naslova evropskih prvakov z osmimi zadetki na zaključnem turnirju. Na 13 tekmah za izbrano vrsto do 21 let je nasprotnikovo mrežo zatresel kar 17-krat, s tem pa drži tudi rekord svoje reprezentance. V dresu Celtica v povprečju za zadetek potrebuje nekoliko več minut, a je tudi na Škotskem pokazal dovolj, da se zanj že nekaj časa zanimajo številni evropski velikani.

Lisice in topničarji
Po tistem uvodnem neuspehu in nedotaknjeni danski mreži so se francoski mediji hitro razpisali o tem, da je njihov glavni napadalni adut očitno pod pritiskom in da so ugibanja o njegovi prihodnosti pustila svoj pečat. Ko se je vrnil s ključnimi zadetki, je bilo to hitro pozabljeno in zdaj, ko se bliža zadnji poletni prestopni rok, v katerem Celtic zanj še lahko nekaj iztrži, so govorice spet vse glasnejše. Že dolgo se kot najverjetnejša destinacija omenja Arsenal, ki naj bi iskal zamenjavo za še enega Francoza, Alexandreja Lacazetta. Ob Moussi Dembeleju naj bi bil ravno Edouard idealen kandidat za vklop v mlado jedro topničarjev. Vmes sta se v lov na mladega francoskega napadalca vključila tudi Liverpool in West Ham, v zadnjih dneh pa naj bi po poročanju angleških medijev vodilno vlogo prevzel Leicester; Brendan Rodgers je z Edouardom že sodeloval pri Celticu. Kjerkoli bo že končal, bodo na Otoku in drugod zagotovo pozorno spremljali, kakšen bo učinek enega najbolj perspektivnih strelcev v Evropi, še prej pa bo svoj instinkt moral pokazati v Budimpešti, morda tudi v Stožicah.

Članki iz rubrike