Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rb
rb
24.03.2021 09:26:54
Deli članek:

Pri 47 LETIH še vedno igra in pravi: Po tekmi v LJUDSKEM VRTU bom POKLICAL SINA in ga ...

Jurij Kodrun

Legendarni levi bočni branilec v pričakovanju evropskega prvenstva mladih reprezentanc.

Amir Karić je pisal (tudi) zgodovino mlade reprezentance. Bilo je 17. novembra 1992, ko je bil na Cipru udeleženec prve tekme selekcije U-21, danes piše zgodovino njegov sin. Sven je med izbranci Milenka Aćimovića, ki odštevajo ure do krstne slovenske preizkušnje na evropskem prvenstvu v tej starostni kategoriji. Danes ob 18. uri se bo začela v Ljudskem vrtu, na nasprotni strani bodo izjemno močni Španci.

"To je velik dogodek, to je res velik dogodek. Močno upam, da ni treba razpravljati o tem, kaj to pomeni za Slovenijo. Predvsem pa, kaj pomeni za mlade fante, ki so dočakali priložnost, da bodo lahko igrali na zaključnem turnirju najboljših. Na domačih tleh. To je nekaj izjemnega. Vsi gotovo že komaj čakajo, da se začne. Vsi čakamo. Verjemite mi, da na tekmo čakam tako nestrpno, kot bi igral. Toliko je vznemirjenja, pa bom samo gledalec. Le predstavljamo si lahko, kakšno je stanje duha pri mladeničih, ki bodo zastopali slovenske barve in so lačni dokazovanja ter dobrih rezultatov," v pričakovanju evropskega prvenstva mladih reprezentanc pravi Amir Karić, ki se kakopak strinja, da ima prvenstvo tudi napako. "Res je velika škoda, da bodo tribune samevale. Uf, kakšen spektakel bi to bil ob polnih stadionih. Eno samo uživanje, festival nogometa in dnevi, ki jih zlepa ne bi pozabili. Praznik, ki bi še povečal priljubljenost te čudovite igre pri nas. Poleg tega je dejstvo, da bi naša reprezentanca imela v navijačih močan veter v jadra, dobivala bi prepotrebno energijo, bilo bi ji lažje. Ljudje komaj čakajo, da lahko odidejo iz hiše, da bi si naposled spet v živo ogledali kakšno tekmo in navijali. Ampak kaj hočemo, okoliščine so pač takšne, kot so. In lahko smo veseli, da se bo igralo vsaj na takšen način in da bodo lahko fantje kljub epidemiji pokazali svoje znanje, sposobnosti."

O tem so sanjali

Ples kroglic nam je namenil takšni velesili, kot sta Španija in Italija, izbranci Milenka Aćimovića bodo moči merili še s češkimi vrstniki. Težka skupina. Zelo težka. "To vsekakor drži, zlasti o kakovosti španske in italijanske zasedbe ni treba posebej razpredati, vendar se igralci s tem ne smejo pretirano obremenjevati. Osredotočeni morajo ostati na razmišljanje, da jih čaka nekaj, o čemer so sanjali. Na največjem odru bodo lahko pokazali, kaj znajo. Mnogi takšne priložnosti nikoli ne dobijo. Hkrati ne dvomim, da premoremo dovolj kakovosti za kakšen odmevnejši rezultat. To so tekmovanja, na katerih ni izrazitih favoritov. Presenečenj ne manjka in tudi proti najmočnejšim reprezentancam se lahko na eni tekmi pripeti marsikaj. Nič ni izključeno. Saj veste … Ugleden, ali če hočete, boljši tekmec lahko ima slabši dan, mi dobrega, izkoristimo eno uporabno podajo iz kota ter zdržimo do konca. Pripeti se lahko marsikaj. Verjamem v fante in prepričan sem, da bodo dali vse od sebe. Nihče jim ne bo mogel ničesar očitati. Povem vam, da imam zelo dober občutek. Močno upam, da Slovenija lahko pride iz skupine, in če bo tako, lahko pride zelo daleč," je optimističen legendarni levi bočni branilec

Grega Wernig

Je lahko za starša kaj lepšega?

Nekoč je v dresu s slovenskim grbom igral oče, zdaj še sin, to je gotovo nekaj posebnega. "Je lahko za starša kaj lepšega, kot spremljati lastnega otroka, ki zastopa svojo državo!? Vsa njegova odrekanja v preteklih letih so tako poplačana in mislim, da si je Sven s svojim trdim delom in igrami, ki jih je kazal, zaslužil vabilo selektorja. Normalno je, da smo vsi veseli, ponosni in da komaj čakamo, da se bo vse skupaj začelo."
Če oče živčnosti ne skriva že med odštevanjem do uvodnega dejanja zaključnega turnirja, kakšen je potem šele med tekmo. Oziroma kakšen bo? "Hja, še bolj nervozen," se je nasmejal Amir Karić. "Počutil se bom, kot bi bil na igrišču. Verjetno bom komentiral vsako Svenovo potezo, napako in še kaj zraven. Po dvoboju pa ga bom okaral. Če bo igral dobro ali slabo. Pohvale so redke," se je nekdanji reprezentant nasmejal še bolj glasno in nato v resnem tonu pristavil: "Po vsaki tekmi se slišiva in opraviva hitro, kratko analizo. Povem mu, katere so bile slabše stvari, ki sem jih opazil, in kakopak tudi dobre, a zdaj je že toliko star in dovolj izkušen, da zna sam zelo dobro oceniti svojo igro."

Še za kakšnih 100.000 kilometrov ...

Evropsko prvenstvo je tudi odlična 'izložba' za vse igralce. Pomembno lahko vpliva na kariero marsikaterega posameznika in mu morda spremeni življenje. "Zagotovo. Kot sem že dejal, so fantje v prejšnjih letih ob obilici odrekanja sanjali o tem, da bi lahko igrali na takšnem tekmovanju, zdaj se jim bo želja uresničila. Motiv je temu primeren in prav gotovo bodo storili vse, kar je v njihovih močeh, da bi se predstavili v čim boljši podobi. In če jim to uspe, vemo, kako stvari potekajo. Na takšnem turnirju nič ne ostane neopaženega, hitro se lahko zgodi podpis kakšne donosne pogodbe. Kristalno jasno je, da je to lahko izjemna odskočna deska za naprej, toda predvsem morajo igralci razmišljati o tem, da bi bili uspešni kot ekipa," je poudaril Amir Karić, ki kopačk še vedno ni obesil na klin. Pri 47 letih 'mašina' še gre. "Nared je še za kakšnih 100.000 kilometrov," se je v snegu odzval igralec Malečnika, ki pa je zaradi koronavirusa že dolgo brez treningov in tekem. "Mi starejši bomo to še nekako preživeli, škoda ne bo prevelika, je pa takšno stanje katastrofa za otroke. Preveč pozabljamo na njih. Skrajni čas je, da na tem področju kaj storimo, v prvi vrsti pa verjamem, da bo kljub nekaterim črnogledim napovedim čim prej spet tako, kot je bilo pred epidemijo. Da bomo znova zaživeli normalno."

Grega Wernig

Reuters