gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 01.03.2021 09:39:16

Dodatna menjava za posebne primere

alesfevzer.com
Na zaključnem turnirju bodo preizkusili novo pravilo.

Nogomet se danes precej razlikuje od tistega, ki so ga igrali v ne tako daljni preteklosti. Spreminja se zaradi drugačnega načina treningov, ki je vplival na to, da dobimo drugačen profil igralcev, saj je s tem večji poudarek na surovi moči. Posledično je izključno nogometno znanje nekoliko izgubilo vrednost, a ne razumite narobe, to je še vedno osnova pri najpriljubljenejši postranski stvari. Za določene spremembe pa so poskrbela tudi pravila, ki so z leti prišla v veljavo. Na tem področju se ogromno dela, saj se želi igro narediti čim bolj varno za vse, da igralci po koncu karier ne bi občutili posledic na svojem telesu, tako fizičnih kot psihičnih. In s tem namenom bodo na bližajočem se zaključnem turnirju mladih reprezentanc preizkušali novo pravilo. V veljavi je bilo že na klubskem svetovnem prvenstvu in dovoljuje dodatno menjavo v primeru, da eden od igralcev na igrišču utrpi poškodbo glave, pri kateri obstaja sum ali pa gre dejansko res za pretres možganov. Strokovnjaki na tem področju so si enotni in želijo v čim večji meri zmanjšati možnosti nevroloških posledic pri tovrstnih primerih.
Pravilo je sicer še v preizkusni fazi, med drugim ga na primer od 6. februarja testirajo v angleški premier ligi. Kakšen pa je protokol pri tovrstnih menjavah? Ko bo sodnik ustavil igro pri sumu poškodbe glave, bo zdravniška služba prišla na igrišče in pregledala igralca, za kar bo imela toliko časa, kolikor ga bo potrebovala. Če bo pregled nakazoval na pretres možganov, bo moštvu dovoljeno opraviti menjavo po novem pravilu. Pri tem sploh ni pomembno, koliko menjav je opravilo do takrat. Zamenjani nogometaš pa se ne bo več smel vrniti na zelenico. V angleškem prvenstvu sta dovoljeni dve takšni menjavi, na evropskem prvenstvu v Sloveniji in na Madžarskem pa bo dovoljena ena.
Te vrste menjave že nekaj časa veljajo v drugih športih, denimo v ragbiju in kriketu. V zvezi z njimi pa se je hitro pojavilo vprašanje o morebitnem neupravičenem izkoriščanju novega pravila. O tem je pred kratkim spregovoril Deep Dasgupta: "Mislim, da poškodb glave nihče ne jemlje zlahka in lahkomiselno niti jih ne bi smel tako jemati. Prav tako sem prepričan, da nihče ne bo hlinil poškodb glave, saj se morajo te vrste poškodb v vseh športih jemati skrajno resno, zato mislim, da jih res ne bo nihče hlinil." Nekdanji indijski igralec kriketa ima verjetno kar prav, toda človek v sili marsikdaj izkoristi tudi stvari, ki jih ne bi smel ali jih ne bi pričakovali ...

Članki iz rubrike