Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

lp
lp
0 10.02.2021 21:07:47

Ali je to ZLATA GENERACIJA Angležev?

Trent Alexander-Arnold
Profimedia
Angleži si nogomet kar nekako lastijo, saj Anglija velja za zibelko nogometa, zato se težko sprijaznijo z neuspehi na evropskih in svetovnih prvenstvih.

Trije levi imajo v članski konkurenci le osvojen mundial na domačih tleh leta 1966, od takrat pa že več kot pol stoletja hrepenijo po novi lovoriki. Nemara bližje temu, kot so zdaj, še niso bili. Anglija je v zadnjem obdobju prednjačila v mlajših selekcijah, leta 2017 je, denimo, osvojila svetovni vrh z reprezentancama U-17 in U-20 ter evropskega z izbrano vrsto U-19. Mlajši člani so se v kvalifikacijah za prvenstvo, ki ga bosta letos gostili Slovenija in Madžarska, izjemno izkazali – ob Španiji so bili z devetimi zmagami in remijem najuspešnejši med vsemi. Stoodstotni izkupiček jim je z remijem 3:3 preprečila Andora.

Seznam najboljših angleških nogometašev, ki so rojeni od 1. januarja 1998 dalje in imajo tako pravico nastopa na letošnjem Euru U-21, je videti ubijalsko. A to je le seznam na papirju, saj je bolj ali manj jasno, da selektor članske vrste Gareth Southgate svojemu kolegu na klopi selekcije U-21 Aidyju Boothroydu ne bo prepustil planetarnega zvezdnika in po Transfermarktu s 110 milijoni evrov sedmega najdražjega igralca na svetu Trenta Alexandra-Arnolda. Desnega branila Liverpoola tako skoraj gotovo ne bomo videli na koprski Bonifiki oziroma v ljubljanskih Stožicah, ki bosta v prvem delu gostili tekme skupine D, v kateri so poleg mladih Angležev še njihovi portugalski, hrvaški in švicarski vrstniki. Pred 22 leti rojeni Liverpoolčan bo bržčas začenjal kvalifikacije za člansko svetovno prvenstvo. Ob koncu maja, ko bo na Euru U-21 na sporedu končnica – morda celo s četrtfinalnim dvobojem med Slovenijo in Anglijo –, pa bo z mislimi na tekmah za Angleže skoraj domačega evropskega prvenstva.

Alexander-Arnold je za mlade Angleže zaigral le trikrat, potem pa se je znašel v ožjem krogu kandidatov za nastop na članskem svetovnem prvenstvu 2018 in tudi res postal eden od 23 Southgatovih izbrancev. Zanimivo, leto pred tem je bil pomemben člen izbrane vrste U-19 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, a potem v Gruziji ni sodeloval pri naslovu angleških mladincev. Liverpool je namreč veljake zveze prepričal, da fanta potrebuje zaradi čim boljše priprave na novo sezono.

Tudi nastop krilnega napadalca Jadona Sancha, ki kariero gradi v dortmundski Borusii, je močno vprašljiv. Nogometaš, ki je z okroglimi 100 milijoni na enajstem mestu na prej omenjeni lestvici najdragocenejših igralcev na svetu, je v šolskem žargonu preprosto preskočil razred, izpustil selekcijo U-21 in od mladincev skočil v člansko vrsto. Zanjo je v dobrih dveh letih odigral 18 tekem in dosegel tri zadetke.

Ob Alexandru-Arnoldu in Sanchu je v sanjski enajsterici še pet igralcev, ki so že zakorakali v angleško člansko reprezentanco – Declan Rice, Mason Mount, Phil Foden, Mason Greenwood in Bukayo Saka. V tem pogledu je zasedba mladih treh levov na letošnjem evropskem prvenstvu U-21 še velika neznanka. Za pravo oceno vrednosti dvakratnih prvakov v tej starostni kategoriji (1982 in 1984) bo zato treba počakati na dogovor Southgata in Boothroyda.

ANGLIJA U21
(če bi zaigrali vsi tisti, ki imajo pravico nastopa

  • Aaron Ramsdale (Sheffield Utd)
  • Trent Alexander-Arnold (Liverpool)
  • Ben Godfrey (Everton)
  • Rhys Williams (Liverpool)
  • Ryan Sessegnon (Hoffenheim)
  • Declan Rice (West Ham)
  • Mason Mount (Chelsea)
  • Phil Foden (Manchester City)
  • Jadon Sancho (Borussia D.)
  • Bukayo Saka (Arsenal)
  • Mason Greenwood (Manchester Utd)

    Rezervna klop: Brandon Austin (Orlando City), Reece James (Chelsea), James Justin (Leicester), Jude Bellingham (Borussia D.), Curtis Jones (Liverpool), Callum Hudson Odoi (Chelsea), Eddie Nketiah (Arsenal)

Članki iz rubrike