900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

lp
lp
0 09.02.2021 09:07:46

V Milanu bi ga imeli za stalno

Reuters
Brahim Diaz je eden ključnih igralcev branilcev naslova.

Vse bolj vneto odštevamo do začetka evropskega prvenstva U-21, ki ga bosta skupaj gostili Slovenija in Madžarska. Danes smo pri številki 43 – toliko dni še manjka do otvoritvene tekme med Slovenci in Španci v mariborskem Ljudskem vrtu.

Mlada furija je v najožjem krogu favoritov za naslov, zategadelj je jasno, kdo bo 24. marca v favoriziranem položaju. A varovanci Milenka Aćimovića kakopak ne bodo vnaprej vrgli puške v koruzo, niti najmanjšega dvoma ni, da se bodo Špancem na vso moč postavili po robu. Eden tistih, ki bodo predstavljali največjo nevarnost za mlade Slovence, je Brahim Diaz, ki je bil ob Daniju Olmu – nekdanjem članu zagrebškega Dinama, danes pa soigralcu Kevina Kampla pri RB Leipzigu – najpomembnejši člen branilcev naslova v kvalifikacijah.

Pred 21 leti v Malagi rojen Diaz bi si lahko celo nadel dres Maroka, saj njegova starša prihajata iz Melille, španske enklave na severu Afrike, ki je obkrožena z ozemljem Maroka, oče pa ima maroške korenine. A fant je Španec in želi zastopati Španijo. Da je izjemno nadarjen, je pokazal že v mlajših selekcijah domače Malage, tako ga je hitro opazilo ostro oko enega od oglednikov Manchester Cityja. Sledila je selitev na Otok, kjer je Diaz pri 17 letih debitiral pod vodstvom Pepa Guardiole in nekaj dni pozneje v rokah ponosno držal prvo profesionalno pogodbo. Še preden se je ta iztekla, pa je bil na poti domov, nazaj v Španijo – za 17 milijonov evrov ga je od Cityja namreč odkupil madridski Real. To je bil znak, da je nogometaš dokončno stopil na najvišjo raven, da bo hitro posegel po zvezdah. Vendar v kraljevem klubu so se kot milni mehurček razblinile sanje marsikaterega nadarjenega igralca, tako tudi Diazu ni bilo postlano z rožicami. Ker si ni mogel izboriti dovolj izdatnega igralnega časa, se je Real pred začetkom te sezone dogovoril z Milanom za enoletno posojo.

Diaz v Italiji dobro napreduje. V moštvu, ki je hit v serie A, velja za pomembnega člena v sredini napadalne formacije. Italijani ne skrivajo, da bi ga želeli zadržati pri sebi – bodisi izposlovati podaljšanje posode bodisi ga odkupiti. Španci, s katerimi ima igralec sklenjeno pogodbo do leta 2025, na drugi strani ne želijo izgubiti potencialnega zvezdnika. Razplet pa s strani pozorno opazujejo vodilni ljudje Manchester Cityja, saj so v pogodbo z Realom vrinili še nekaj členov, ki jim bodo v primeru Diazovega dokončnega odhoda iz Reala navrgli še nekaj denarja. Zanimivo, City bi še največ dodatne odškodnine prejel, če bi igralec pristal pri Unitedu. Na ta način je želel preprečiti krepitev največjega tekmeca.

Vendar to so za mladega španskega nogometaša manj pomembne podrobnosti v karieri. Ali bo v prihodnje igral za Real ali Milan, ki sta mimogrede najtrofejnejša kluba v ligi prvakov, je sladka skrb. Veljake španske zveze je prvič resno nase opozoril leta 2016 na evropskem prvenstvu U-17 v Azerbajdžanu. Španci so takrat v finalu sicer izgubili po enajstmetrovkah s Portugalsko, Diaz pa je dosegel izenačujoči zadetek v rednem delu tekme. Za dobre igre je bil nagrajen z uvrstitvijo v postavo prvenstva.

Članki iz rubrike