Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

ma
ma
0 13.01.2021 08:54:36

Dominik Szoboszlai: Prvi v 63 letih

Reuters
Naši vzhodi sosedje so za športnika leta izbrali 20-letnega nogometaša, ki bi lahko zaigral tudi na letošnjem evropskem prvenstvu do 21 let.

Za Dominikom Szoboszlaiem je pester januar. Na novega leta dan je iz Salzburga za 20 milijonov evrov prestopil v Leipzig, v ponedeljek pa je bil izbran za madžarskega športnika leta. Kot prvi nogometaš v 63-letni zgodovini izbora, njegov zadetek v izdihljajih tekme z Islandijo pa je bil pri tem izbran za naj športni trenutek leta 2020. Bil je to namreč zadetek, ki je Madžarsko drugič zapored odpeljal na evropsko prvenstvo.

Kljub mladosti je dvajsetletnik iz Szekesfehervara trenutno največji zvezdnik madžarskega nogometa. Za njim je sijajno leto 2020. Bil je eden najbolj zaslužnih, da se je Salzburg uvrstil v ligo prvakov, in eden od junakov madžarskega pohoda na EP. Vse to mu je, kot že rečeno, prineslo prestop iz podružnične šole v Salzburgu v Leipzig, kjer si bo slačilnico med drugim delil z nekdanjim občasnim slovenskim reprezentantom Kevinom Kaplom.

Ostal je torej v Red Bullovi družini, na prvi nastop v novem dresu in debi v nemški bundesligi pa bo Szoboszlai moral še malce počakati, ni namreč še okreval po poškodbi, ki jo je s seboj prinesel iz Mozartovega mesta.

Na EP ali v kvalifikacije za SP?

Za marec in skupinski del evropskega prvenstva bi vsekakor moral biti nared. Če ga bo nekdanji soigralec Roberta Korena v West Bromwichu sploh vpoklical v reprezentanco. In tisti »če« nikakor ni majhen. Ni jih namreč malo, ki menijo, da je Szoboszlai že prerasel vrsto U-21 in da bo konec marca namesto na EP do 21 let s člansko izbrano vrsto igral na treh tekmah (Poljska, San Marino, Andora) kvalifikacij za SP.

Selektor članske reprezentance Marco Rossi si ekipo vse težje predstavlja brez novopečenega člana Leipziga. V članski izbrani vrsti je debitiral marca 2019 in kmalu postal nezamenljiv član udarne enajsterice. Navsezadnje ni naključje, da v izbrani vrsti nosi dres s številko deset. V 13 nastopih je lucidni vezist dosegel tri gole, vsak pa je bil mojstrovina zase. Prosti strel Slovakom, prosti strel Turkom in potem še tisti protinapad proti Islandcem, ko je v drugi minuti sodnikovega podaljška žogo sprejel na svoji polovici in ... Vse ostalo je zgodovina, vam bodo dejali Madžari.

Naši vzhodni sosedje bodo znova zaigrali na EP, tudi tam pa bo, če bo le zdrav, Szoboszlai eden njihovih glavnih igralcev. Ali bo pred tem nastopil tudi na EP do 21 let, kot že rečeno, še ni znano. Z današnje perspektive se zdi, da smo precej bližje odgovoru ne, toda po drugi strani se ti priložnost igrati prvenstvo na domačih tleh ponudi morda enkrat v karieri. V vsakem primeru pa bomo aktualnega madžarskega športnika leta – mimogrede, v samostojni Sloveniji nogometaš še nikoli ni bil športnik leta – na slovenskih tleh videli le, če se bo Madžarska uvrstila v finale. Madžari bodo namreč vse tekme do morebitnega finala igrali na domačih tleh.

Članki iz rubrike