profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

lp
lp
0 11.01.2021 10:13:42

Kako se bosta dogovorila Mancini in Nicolato?

Reuters
V Sloveniji bomo morda videli tudi vzhajajočo zvezdo Moiseja Keana.

Italijanska mlada reprezentanca je ob Španiji najuspešnejša ekipa v tej starostni kategoriji – obe sta po petkrat osvojili naslov evropske prvakinje. Tudi v 23. izvedbi tekmovanja, ki ga bosta letos gostili Slovenija in Madžarska, bodo mladi azzurri eni od favoritov. Njihove možnosti za končno prvo mesto pa se bodo izdatno povečale, če bo zanje zaigral tudi vzhajajoči zvezdnik svetovnega nogometa Moise Kean – nova 'zlata jama' razvpitega agenta Mina Raiole.

Napadalec, ki bo na zadnji februarski dan dopolnil 21 let, je sicer že čvrsto zakorakal v člansko izbrano vrsto, ki bo v istem terminu začela kvalifikacije za svetovno prvenstvo, a dogovor med selektorjema – Robertom Mancinijem in Paolom Nicolatom – lahko fanta s koreninami v Slonokoščeni obali začasno preseli nazaj v selekcijo U-21. Potem ko je bil pred poltretjim letom član podprvakov na evropskem prvenstvu U-19, je v kvalifikacijah mlajših članov odigral le tri tekme, na njih dosegel prav toliko zadetkov, potem pa v preteklem letu preskočil stopnico in v članski vrsti okušal ligo narodov. Jeseni je na osmih tekmah dosegel dva zadetka in potrdil, da gre za enega najbolj nadarjenih nogometašev, rojenih v tem tisočletju.
Še bolj od reprezentančne je zanimiva Keanova klubska pot. Potem ko v Juventusu, kjer se je nogometno izobrazil, nikakor ni dočakal prave priložnosti, za nameček so ga napadi zaradi rasne pripadnosti odvračali od nadaljnjega igranja na škornju, se je za odškodnino 27,5 milijona evrov preselil v Everton. To je bil zanj novi začetek, angleška premier liga pa pravi poligon, ki bi ga lahko izstrelil med zvezde. A ga ni, saj se na Goodison Parku kljub prihodu italijanskega stratega Carla Ancelottija ni znašel. Everton ga je na začetku oktobra posodil PSG-ju, tu pa je zgodba dobila povsem novo dimenzijo. Kean je od 16. oktobra, ko je debitiral v dresu Parižanov, na 18 tekmah dosegel 11 zadetkov in na klubski lestvici v tem pogledu zaostaja le za Kylianom Mbappejem. Na zadnjih treh tekmah se je vselej vpisal med strelce, tudi pretekli konec tedna je našel pot do mreže Bresta. Posoja se bo zaključila junija, vendar si v Liverpoolu ne delajo utvar. Trener Ancelotti je že javno izpostavil, da fanta ne bodo za vsako ceno vlekli nazaj, saj se očitno v Parizu počuti kot riba v vodi. V isti sapi pa je pristavil, da bo cena za odkup 35 milijonov evrov, a kaj je to za bogatega Naserja Al Helaifija ...


Novi Mario Balotelli?
Moise Kean je v članski zasedbi Juventusa debitiral 19. novembra 2016, takrat je imel komaj 16 let, osem mesecev in 23 dni. Postal je najmlajši debitant v klubu in obenem prvi igralec, rojen v tem tisočletju, ki je zaigral na tekmi ene od štirih najmočnejših lig (angleške, španske, italijanske oziroma nemške). Ta privilegij si je zaslužil s 24 zadetki na 25 tekmah v selekciji U-17 in lahko je vsakomur jasno, da so bili v Torinu prepričani, da imajo v svojih vrstah dragulj brez primere. "To je novi Mario Balotelli!" so klicali mnogi, toda glede na to, kako je nogometni 'enfant terrible' zašel s poti, Keanu primerjava vendarle ne more preveč dišati.

Članki iz rubrike