Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

il
il
0 08.01.2021 09:07:40

Močno orožje v lovu za napredovanjem

Jurij Kodrun
Aljoša Matko visoko tudi v mednarodnem merilu.

Samo še 75 dni je ostalo do začetka zaključnega turnirja najboljših mladih reprezentanc stare celine, ki ga bosta skupaj organizirali Slovenija in Madžarska. Štiriindvajsetega marca slovensko izbrano vrsto čaka obračun s Španci, ki branijo naslov. Četo selektorja Milenka Aćimovića posledično čaka izjemno zahtevna naloga, o čemer govori tudi dejstvo, da v Španiji odlično delajo z mladimi nogometaši, tudi bazen igralcev je zelo velik, zato ni presenetljivo, da so v tej kategoriji slavili že petkrat. 
Dejstvo je, da se je vselej treba dobro pripraviti na tekmeca, pri tem pa jasno na čim boljši način izkoristiti svoje dobre lastnosti. Glede na to, kako je igral v prejšnji sezoni, ki je bila njegova premierna med prvoligaši, bi lahko bil Aljoša Matko eno pomembnejših orožij v lovu za napredovanjem. Dvajsetletni napadalec je v dresu Brava v 34 nastopih v mrežo pospravil kar 15 žog in bil četrti strelec tekmovanja. Tudi po vrnitvi v Maribor, ki ga je v Šiško poslal na kaljenje, je njegova strelska forma ostala na precej zavidljivi ravni. V Ljudskem vrtu je njegova minutaža pričakovano nižja, a ga to ne zadržuje, da ne bi »teroriziral« tekmecev.

737 minut in šest golov

Matko je v jesenskem delu za Maribor nastopil na 13 prvenstvenih preizkušnjah. Čeprav je samo eno odigral v celoti (na treh je bil zamenjan v izdihljajih dvoboja) in čeprav je na igrišču preživel 'samo' 737 minut, je vseeno drugi strelec štajerskega ponosa. V polno je meril šestkrat, uspešnejši od njega je zgolj Rok Kronaveter s sedmimi goli. Da ima Matko odličen občutek za doseganje golov, je bilo znano že prej, saj je bil pred debitantsko člansko sezono dvakrat najboljši strelec mladinske lige. Dodatno potrditev, da je res tako, pa je prispevalo še poročilo nogometnega observatorija Cies. Pri slednjem objavljajo lestvico uspešnosti v različnih kategorijah, te pa oblikujejo s pomočjo algoritma, ki obdeluje različne statistične podatke. V eni od teh kategorij je zelo visoko tudi belokranjski napadalec.

Četverica, ki je ne bo na EP

Omeniti moramo, da je zgoraj omenjeno podjetje pod drobnogled vzelo 35 evropskih lig, med njimi je tudi slovenska. Kot se za napadalca spodobi, je Aljoša Matko zablestel ravno v eni izmed prvin, ki je tako zelo pomembna za ta igralni položaj. Gre za razmerje strelov na vrata in doseženih golov, ki v nogometu največ štejejo. V kategoriji nogometašev, rojenih leta 2000 in pozneje, je osvojil peto mesto, na tej lestvici pa so izvzeti nogometaši iz petih najmočnejših evropskih lig. Pred njim so se zvrstili Noni Madueke (PSV), Antony dos Santos, Lassina Traore (oba Ajax) in Kamaldeen Sulemana (Nordsjælland). Na EP bi med njimi lahko videli zgolj Maduekeja, ki je sicer član angleške reprezentance U-19, a bi lahko igral tudi za Nigerijo, medtem ko ostali nimajo potnega lista katere od evropskih držav.

Članki iz rubrike