900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

nu
nu
0 07.01.2021 09:44:07

Pišek in Mlakar že takrat pomembna člena

Jurij Kodrun
Kako so se mladi Slovenci odrezali v prejšnjem ciklu.

Slovenska mlada reprezentanca, ki jo letos marca in (če bo v prvem delu uspešna) še konec maja ter v začetku junija čaka nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bosta gostili Slovenija in Madžarska, je ta ciklus začela marca 2019 s porazom s 3:0 na prijateljski tekmi v Gruziji. Takrat še selektor Primož Gliha, ki je lani jeseni svoje mesto moral prepustiti Milenku Aćimoviću, je nadaljeval delo, potem ko s prejšnjo generacijo ni uspel v kvalifikacijah za prvenstvo stare celine 2019 – tega sta gostila Italija in San Marino.
Zanimivo, tudi prejšnji cikel so mladi Slovenci začeli s porazom s 3:0 na prijateljski tekmi, le da pred skoraj štirimi leti v Medžimurju, na Hrvaškem. Od tistega dne pa do 16. oktobra 2018 so odigrali 16 tekem, od tega šest prijateljskih in deset kvalifikacijskih. Na slednjih – kakopak pomembnejših – igralci, rojeni leta 1996 ali mlajši, rezultatsko niso bili uspešni, saj se niso uspeli uvrstiti na evropsko prvenstvo, toda drugo mesto v skupini vendarle ne kaže na polom. Prvega je več kot zanesljivo osvojila Francija, ki je edini točki prepustila prav v zadnjem krogu, ko je bilo že davno vse odločeno – proti Sloveniji. A velika točka v Dijonu ni bila dovolj za mesto v dodatnih kvalifikacijah, Glihovi varovanci so jih namreč preveč zapravili na tekmah z drugimi reprezentancami, ki so jim na končni lestvici devete skupine sicer gledale v hrbet – s tretjo Črno goro ne, saj so jo dvakrat premagali, zato pa s Kazahstanom (dve izgubljeni točki) in Bolgarijo (pet izgubljenih točk), medtem ko sta se zmaga in piškav remi z zadnjeuvrščenim Luksemburgom tako ali tako izbrisala.


V prejšnjem ciklu so med starejšimi fanti priložnost dobili tudi nekateri mlajši igralci, torej tisti, ki konkurirajo za nastop na letošnjem Euru. Celo več, obrambno naravnani vezist Domžal Janez Pišek in od Brightona posojen napadalec Maribora Jan Mlakar sta bila kar pomembna člena. Prvi je dosegel dva, drugi pa kar pet zadetkov in tako le za enega zaostal za najboljšim strelcem Alenom Ožboltom. Poleg njiju je Gliha pod zastavo vpoklical še Davida Brekala, Dejana Petrovića, Adisa Hodžića, Roka Vodiška, Matijo Roma, Adama Gnezdo Čerina in tudi Jako Bijola, ki je kljub dejstvu, da starostno ustreza, zaradi preskoka v člansko reprezentanco povsem izpustil ta cikel izbrane vrste U-21.
Slovenija, ki so ji ob Pišku, Mlakarju in že prej omenjenem Ožboltu ton dajali predvsem Grega Sorčan, Jan Repas, Matic Vrbanec, Martin Kramarič, Jon Gorenc Stanković, Milan Tučić, David Tijanić in Blaž Kramer, je v prejšnjem ciklu skupaj šestkrat zmagala, štirikrat igrala neodločeno in šestkrat izgubila. A glavnega cilja – uvrstitve na evropsko prvenstvo – žal ni dosegla.

Članki iz rubrike