stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

lp
lp
0 30.12.2020 09:33:27

Lep spomin na remi s Cannavarom, Vierijem in Del Pierom

Grega Wernig
Mladi reprezentanci Slovenije in Italije sta se prvič srečali leta 1994 v Novi Gorici.

Slovenska skupina B na evropskem prvenstvu mlajših članov, ki ga bosta prihodnje leto gostili Slovenija in Madžarska, je po številu dozdajšnjih naslovov v tej starostni kategoriji najmočnejša. Kako bi bilo lahko drugače, ko pa sta Španija in Italija s po petimi lovorikami absolutni vladarici, eno pa v zbir dodaja še Češka. Vsemu temu navkljub cilj nadobudnih Slovencev ostaja uvrstitev v izločilne boje, kar pomeni, da bodo morali varovanci selektorja Milenka Aćimovića za seboj pustiti dve tekmici. Ob Češki, ki naj bi bila na papirju, roko na srce, najšibkejša, a nikakor ne šibka, še bodisi Španijo bodisi Italijo. Nemara bo kar držalo, da bo tekma z zahodnimi sosedi (tudi zadnja v skupinskem delu, 30. marca) boljša možnost za izpolnitev cilja.

Slovenska in italijanska reprezentanca U-21 sta stari znanki. Od septembra 1994 do letošnjega septembra sta odigrali 10 tekem, Italijani pa so bili močnejši kar devetkrat. Le prvi medsebojni obračun, ki je bil prijateljske narave, se je končal brez zmagovalca. V Novi Gorici je celo močno dišalo po slovenski zmagi, a je zadetek Amirja Karića iz 37. minute v izdihljajih izničil Filippo Inzaghi. Udarno enajsterico fantov, rojenih med letoma 1973 in 1975, so sestavljali: Dino Lalić, Spasoje Bulajić, Aleksander Knavs, Andrej Vršič, Erik Kržišnik, Danijel Brezič, Amir Karić, mnogo prezgodaj umrli Željko Spasojevič, Dejan Kečan, Ivica Vulić in Ermin Šiljak. V igro sta z rezervne klopi vstopila Edmond Gunjač in Robert Marušič. Pa Italijani? Med njimi so takrat igrali tudi poznejši veliki zvezdniki, kot so Fabio Cannavaro, Christian Vieri in Alessandro Del Piero.
Tekmo v Novi Gorici je poleg številnih italijanskih navijačev spremljala tudi delegacija vodstva italijanske nogometne zveze na čelu s predsednikom Antoniem Mataresejem in nekaterimi nekdaj odličnimi nogometaši. "Naša ekipa je glede na zmagovito moštvo iz finala evropskega prvenstva U-21 precej spremenjena. V drugem polčasu smo strli odpor žilavega domačega moštva in zasluženo izenačili," je dejal takratni in dolgoletni selektor mladih azzurrov Cesare Maldini, ki je zatem prevzel tudi člansko italijansko izbrano vrsto.
Na skupno desetih medsebojnih tekmah so Italijani v slovensko mrežo poslali 14 žog, mladi Slovenci so na drugi strani dosegli le tri zadetke. Ob že omenjenem Karićevem na prvi tekmi sta bila proti azzurrom uspešna še Dominik Beršnjak leta 2002 in Aljoša Matko v letošnjem znosnem porazu z 2:1.

Članki iz rubrike