Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

nu
nu
0 20.12.2020 11:11:53

Jan Mlakar in Janez Pišek krojita vrh večnih lestvic

Grega Wernig
Mlada slovenska reprezentanca je doslej odigrala 199 tekem.

Slovenska mlada reprezentanca je prvo tekmo po osamosvojitvi odigrala 17. novembra 1992 s Ciprom in izgubila z 1:0. V udarni enajsterici so bili Kristjan Zver, Peter Binkovski, Miloš Hudarin, Agron Šalja, Gregor Blatnik, Zlatko Čerinović, Sašo Lukić, Igor Zobec, Amir Karić, Ante Šimundža in Ermin Šiljak. S klopi so v igro vstopili Boštjan Avguštin, Željko Mitraković, Miran Pavlin in Robert Marušič. A to je že kar oddaljena zgodovina, to so bili komaj začetki. Od takrat pa do danes je izbrana vrsta U-21 skupno odigrala 199 tekem, tako prijateljskih kot kvalifikacijskih. Ob 44 remijih (22,1 odstotka) je bila od tekmecev boljša na 73 tekmah (36,7 odstotka), izgubila pa jih je 82 (41,2 odstotka). Vstopila je v 13 kvalifikacijskih ciklov za evropska prvenstva; žal jih nikoli ni končala uspešno, a vsaj trikrat je bila praktično že na ciljni črti. Štirinajsti cikel je bil Sloveniji prihranjen, kot prirediteljica ima nastop na Euru tokrat zagotovljen.
Za mladega nogometaša, ki obeta več od vrstnikov, bi morala biti ob klubski karieri naravna razvojna pot tudi vzpenjanje po reprezentančni piramidi, s predzadnjo postajo v selekciji U-21 in zadnjo v članski vrsti. A ni vedno tako, šport ima pač svoje zakonitosti. Tako trije najboljši strelci slovenske članske reprezentance sploh niso nastopali za mlado reprezentanco. Prvi Zlatko Zahović (35 zadetkov) in tretji Sašo Udovič (16) sta bila ob osamosvojitvi države že prestara in sta takoj zasedla svoji mesti v A-reprezentanci, drugi Milivoje Novaković (32) pa je kariero gradil drugače, po številnih obvoznih (avstrijskih in bolgarskih) cestah do (nemške) avtoceste – in do dresa s slovenskim grbom.


Če iščemo vzorčni primer igralca, ki je najprej blestel v mladi vrsti, potem pa dosegal zadetke tudi v članski, bomo najprej našli Ermina Šiljaka, ki je z Alenom Ožboltom, članom prejšnje generacije, sicer pa nogometašem bratislavskega Slovana, še vedno najboljši strelec – mlade reprezentance. S 14 zadetki pa tudi četrti strelec članske vrste.
Od nogometašev, ki krojijo vrh večne lestvice strelcev selekcije U-21 in ga lahko pričakujemo na prihajajočem Euru, ki ga bosta prihodnje leto gostili Slovenija in Madžarska, je Jan Mlakar skupaj z Famirjem Pekićem na tretjem mestu. Naslednji pa je Janez Pišek – s tremi zadetki na komaj 32. mestu. A je Celjan v domžalskem dresu, ki je bil del mlade reprezentance že v prejšnjem ciklu, s 24 tekmami na vrhu večne lestvice nastopov.

Članki iz rubrike