GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

lp
lp
0 17.12.2020 12:36:26

Na 11 prijateljskih tekmah se jih je izmenjalo 44, le dva stoodstotna

Jurij Kodrun
Kako globok je bazen, iz katerega bo selektor sestavil dobitno kombinacijo za prvenstvo?

Potem ko je pred dobrima dvema letoma slovenska izbrana vrsta mlajših članov kvalifikacije za Euro, ki sta ga lani poleti gostila Italija in San Marino, končala na drugem mestu v svoji skupini (za Francijo zaostala nedosegljivih 12 točk) in v posebni razvrstitvi drugouvrščenih ni imela pravih možnosti, da bi se skozi šivankino uho uvrstila na prvenstvo, je lani spomladi namesto v kvalifikacije četa Primoža Glihe začela z igranjem prijateljskih tekem. Kot prirediteljica naslednjega Eura ji kakopak ni bilo treba v kvalifikacije.

Jedro prejšnje generacije z Grego Sorčanom, Jonom Gorencem Stankovićem, Janom Repasom, tudi Davidom Tijanićem se je poslovilo in se začelo spogledovati z A-reprezentanco, v ospredje pa so stopili mlajši fantje. V poldrugem letu so mladi Slovenci odigrali 11 prijateljskih tekem – devet pod vodstvom zdaj že nekdanjega Glihe, na zadnjih dveh pa je dirigentsko palico vihtel Milenko Aćimović. Na teh tekmah se je bodisi na igrišču bodisi na rezervni klopi izmenjalo 44 igralcev, od tega osem vratarjev. Aćimović je v primerjavi s svojim predhodnikom priložnost ponudil šesterici – Martinu Turku, Žanu Trontlju, Žanu Kolmaniču, Niku Prelcu, Tamarju Svetlinu in Martinu Pečarju. Bazen igralcev, rojenih od 1. 1. 1998 dalje, je torej dovolj širok, morda se v izdihljajih priprav na prvenstvo, ki se bo začelo čez natančno 97 dni, v njem znajde novo ime, nemara kakšno presenečenje, navsezadnje imata na prvenstvu pravico nastopa tudi članska reprezentanta Jaka Bijol (letnik 1999) in Sandi Lovrić (1998).
Edina, ki sta bila v kadru na vseh enajstih tekmah, sta Žana – Zaletel in Rogelj. Eno manj na »računu« imata David Zec in Egzon Kryeziu, dve manj pa Tomi Horvat in Luka Štor. Zaletel ima devet nastopov v udarni enajsterici, kar je največ med vsemi, sledi Rogelj z osmimi ter Matija Rom, Žan Celar, Adam Gnezda Čerin in Dušan Stojinović s sedmimi. Vprašanje, kako ta širok igralski kader na pravilen način skrčiti, bo v naslednjih tednih kratilo Aćimovićev spanec.
Slovenci so na enajstih tekmah po dvakrat zmagali in izgubili, sedemkrat pa so se s tekmecem razšli brez zmagovalca. Dosegli so 15 zadetkov, prejeli so dva več. Največkrat – trikrat – je pot do nasprotne mreže našel Jan Mlakar, dvakrat je bil uspešen z enajstih metrov. Po dvakrat so merili v polno Dejan Petrović, Aljoša Matko in Žan Medved (obakrat z enajstmetrovke).

Članki iz rubrike