900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA/nu
STA/nu
0 29.10.2019 17:07:59

Za Angleže bo to SRAMOTNA KAZEN! Uefa udarila po prstih BOLGARE, zaradi RASIZMA bodo morali ...

Profimedia
Krovna evropska nogometna zveza Uefa je danes izrekla kazen bolgarski zvezi zaradi rasističnega incidenta na kvalifikacijski tekmi za EP 2020 proti Angliji 14. oktobra. Bolgarska reprezentanca bo eno tekmo igrala na praznem stadionu, kazen še ene tekme brez gledalcev je pogojna, bolgarska zveza pa bo morala plačati še skupno 85.000 evrov kazni.

Kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo med domačo izbrano vrsto Bolgarije in gostujočo Anglijo na stadionu Levski v Sofiji je pred 14 dnevi zaznamovalo rasistično navijanje domačih navijačev in nacistično salutiranje. Glavni sodnik Hrvat Ivan Bebek je v prvem polčasu kar dvakrat prekinil tekmo, ki so jo Angleži na koncu dobili s 6:0.

Bolgarsko zvezo je sicer Uefa pred tem že kaznovala zaradi rasističnih izpadov navijačev na junijskih tekmah proti Kosovu in Češki, zato je bil del tribun za ta dvoboj zaprt. Žrtve tokratnega incidenta so bili trije angleški temnopolti igralci Raheem Sterling, Marcus Rashford in Tyrone Mings.

Dan po tekmi je moral zaradi pritiskov domače in mednarodne javnosti odstopiti predsednik Bolgarske nogometne zveze (BFU) Borislav Mihajlov, tamkajšnje oblasti pa so sprožile kriminalistično preiskavo na zvezi. Bolgarska nogometna reprezentanca pa je nekaj dni pozneje ostala še brez selektorja, saj se je Krasimir Balakov odločil za odstop.

Kmalu po dogodku so policisti odkrili in prepoznali nekatere iz skupine v črno oblečenih huliganov, ki so povzročali težave.


Incident je takoj obsodila Uefa, njen predsednik Aleksander Čeferin je v zapisu na spletni strani poudaril ničelno toleranco do takšnega obnašanja in napovedal tudi morebitne ostrejše ukrepe.

Danes je Uefa razkrila kazni. Njena disciplinska komisija je na tekmi našla cel kup kršitev, ne le najbolj očitnega rasističnega navijanja. Ugotovili so še, da so navijači metali predmete na igrišče, da so motili izvajanje obeh himen pred tekmo ter da so na stadionu na velikih zaslonih predvajali počasne posnetke, česar Uefa ne dovoljuje.

Sklep komisije je bil dve tekmi brez gledalcev za člansko reprezentanco, pri čemer je druga pogojna in je ne bodo uveljavili, če v naslednjih dveh letih ne bo podobnih izgredov. Poleg tega bo morala BFU na naslednjih dveh tekmah na vidnem mestu na tribunah izobesiti še transparent Uefe z napisom Ne rasizmu.

Denarna kazen je 75.000 evrov zaradi rasizma in metanja predmetov na igrišče ter še 10.000 zaradi povzročanja izgredov med izvajanjem himne. Zaradi motenja izvajanja himne ter zaradi premalo varnostnikov, ki so spremljali gostujoče navijače, pa bo morala kazen 5000 evrov plačati tudi angleška zveza.

Ni vrag, da bodo Angleži mnenja, da je bila kazen Bolgarom absolutno prenizka ...

Značke: nogomet, uefa, rasizem

Članki iz rubrike