mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

nu
nu
4 24.09.2019 13:43:40

Sosedje KRIČIJO: ŠKANDAL, AFERA!!! So Francozi v finalu SP res GOLJUFALI!?!

Profimedia
Pri naših južnih sosedih je završalo, mar so bili francoski nogometaši v finalu svetovnega prvenstva (Francija je s 4:2 premagala Hrvaško) res dopingirani?

Svetovna antidopinška agencija (WADA) raziskuje dva primera - ekipe PSG-ja in francoske izbrane vrste. Obstaja sum, da so igralci obojih uporabljali sumljive stimulanse, ki so na meji nedovoljenih sredstev.

Ali je to že dopinška afera, je vprašanje. Ker pa je WADA odprla primer, vse skupaj vendarle ni tako nedolžno. Ali pa Hrvati zaradi izgubljenega finala pretiravajo in iz muhe delajo slona... Lahko si razlagamo tako in drugače.

Dejstvo je, da so nogometaši PSG-ja pred tekmami žvečili žvečilke, ki jih je patentirala ameriška vojska, v zadnjem času pa jih je mogoče prosto kupiti na trgu. Žvečilni gumiji brez sladkorja so obogateni z vitaminom B, vsebujejo pa tudi 50 miligramov kofeina. Nogometaši jih žvečijo 15 minut pred začetkom tekme, s tem pa dosežejo absorpcijo stimulansov skozi živčni sistem. Rezultat je zmanjšan občutek utrujenosti. Kofein iz teh žvečilnih gumijev začne delovati že po petih minutah, medtem ko v primeru energijskih pijač ali kave do učinka mine do 30 minut.



Žvečilni gumiji so na meji dovoljenega, pravzaprav v sivi coni. Preiskava se je začela po zmagi PSG-ja nad Realom v 1. krogu lige prvakov. Prvi rezultati preiskave pravijo, da so se žvečilni gumiji v Franciji pojavili pred nekaj leti, prvi pa so jih uporabljali nogometaši Monaca, ko so leta 2017 osvojili naslov francoskih prvakov.

Uporabljali so jih tudi francoski reprezentanti na svetovnem prvenstvu leta 2018. Na voljo so imeli 120 paketov žvečilnih gumijev. Priskrbel naj bi jih član zlate ekipe Blaise Matuidi.

Zdravnik francoske izbrane vrste Franck Le Gall je glede tega povedal: "Ne vem, v kolikšni meri so ti žvečilni gumiji pomagali. Bili so na voljo vsem igralcem, vsak jih je lahko vzel z mize na sredini slačilnice, tam je bila tudi druga energetsko bogata hrana, kot so oreščki in podobno. Nihče ni nikogar silil, naj jih žveči."

Značke: francija, doping

Članki iz rubrike