stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 19.09.2019 16:15:27

Iran popustil po hudi grožnji Fife: Tudi ženske bodo zdaj lahko prišle na svoj račun!

Reuters
Iran, potisnjen v kot zaradi grožnje izključitve iz mednarodne nogometne družine, bo ženskam dovolil ogled mednarodnih nogometnih tekem domače reprezentance na stadionu Azadi v Teheranu. To je danes svetovni javnosti v izjavi za javnost sporočil iranski minister za šport Masoud Soltanifar.

"Pripravili smo vse potrebno, da bodo lahko ženske prišle na stadion, vendar pa izjema velja izključno za mednarodne reprezentančne tekme," je pristojni iranski minister sporočil v izjavi za javnost.

Islamski režim v tej azijski državi je izjemo od siceršnje prepovedi, ki ženskam zaradi religioznih razlogov in moralne spodobnosti prepoveduje spremljanje moških nogometnih tekem na stadionih, dovolil zgolj za domače tekme iranske izbrane vrste. Večino tekem reprezentanca igra na stadionu Azadi v iranski prestolnici.

Na stadionu so tako že uredili ločene vzhode za ženske in ločena stranišča. Za varnost in red pa bodo vpoklicali še dodatne policijske enote, ki bodo skrbele za varnost obiskovalk nogometnih tekem, da se jim ne bi kaj nepričakovanega zgodilo na poti v oziroma iz stadiona, je še zagotovil minister Soltanifar.

Najnovejši pritiski na islamsko republiko prihajajo po smrti 30-letne navijačice Sahar Kodajari, ki se je protestno zažgala pred sodiščem, na katerem so ji sodili zaradi nedovoljenega vstopa na nogometni stadion. Grozilo ji je od šest mesecev do dveh let zapora.

Kodajarijeva je zaradi opeklin 10. septembra umrla. Znana je bila tudi kot Modra deklica, saj je bila navijačica teheranskega nogometnega kluba Esthegal.

Marca se je oblekla v moški plašč in se skušala pretihotapiti na stadion v Teheranu, a jo je zasačila policija. Tri noči je preživela v priporu, nato pa so jo spustili na prostost in je čakala na sojenje, uradno zaradi kršitve zakona o obvezni nošnji muslimanskega ženskega pokrivala hidžaba v javnosti, ki ga je nogometna navijačica prekršila, ko se je preoblekla v moškega.



Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je Iranu zagrozila s sankcijami in 15. julija postavila kot skrajni rok za odpravo diskriminatorne prepovedi.

Prepoved so začasno preklicali v času lanskega svetovnega prvenstva v nogometu, ki je bilo v Rusiji. Takrat so ženskam dovolili, da gledajo prenos tekme reprezentance na stadionu v Teheranu. Za domače ligaške tekme prepoved še vedno v veljavi.

"Zadovoljen sem, ker so se iranska federacija in iranske oblasti odzvale na naše številne klice za konec teh nesprejemljivih razmer," je predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino v izjavi za javnost pozdravil spremembe pravil. "Trenutno je v Iranu delegacija Fife in zato me zelo veselijo pozitivne novice od tam," je še dejal.

"Naše stališče je jasno in na njem bomo vztrajali. Ženskam je treba dovoliti vstop na nogometne stadione v Iranu," je svojo odločnost podkrepil Infantino.

"Razumemo, da gre za proces in korake, ki jih je treba narediti na pravi in varni način, ampak zdaj je napočil čas za spremembe. Fifa pričakuje pozitivne korake že na naslednji oktobrski domači tekmi Irana," je še dodal prvi mož svetovne nogometne družine.

Omejitve, ki v Iranu veljajo zgolj za ženske, so se začele uveljavljati z islamsko revolucijo leta 1979. Od leta 1981 ženske v Iranu ne smejo na nogometne stadione, ko tam poteka moška tekma. Kleriki so to utemeljili z zaščito žensk pred izrazito moškim ozračjem in pogledom na pol nage moške.

Značke: nogomet, fifa, iran

Članki iz rubrike