Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 01.02.2019 17:31:08

Katarci prvič azijski prvaki

Reuters
Katarska nogometna reprezentanca je zmagovalka azijskega prvenstva v Združenih arabskih emiratih. Katarci, gostitelji svetovnega prvenstva 2022, so v finalu v Abu Dabiju s 3:1 (2:0) premagali Japonsko.

* Stadion Zayed Sports City, sodnik: Irmatov (Uzbekistan).
* Strelci: 1:0 Almoez (12.), 2:0 Hatim (27.), 2:1 Minamino (69.), 3:1 Afif (82./11 m).
* Katar: Al Sheeb, Hassan, Salman, Khoukhi (od 61. Al Hajri), Correia, Hatim, Madibo, Afif, Al Haydos (od 74. Boudiaf), Alrawi, Almoez.
* Japonska: Gonda, Nagatomo, Yoshida, Tomiyasu, Sakai, Doan, Shibasaki, Shiotani, Haraguchi (od 62. Muto), Minamino, Osako.
* Rumeni kartoni: Afif, Correia; Shibasaki, Yoshida, Sakai.
* Rdeč karton: /.


Katarska vrsta, ki so jo pred finalom gostitelji obtožili, da igra z igralcema, ki nimata pravice nastopa (to je azijska zveza zavrnila), ima za sabo najboljši turnir v zgodovini. Že z uvrstitvijo v finale je dosegla največji uspeh (doslej je bilo to peto mesto iz leta 1988), v finalnem obračunu pa je opravila še z Japonsko.

Katar, ki ga vodi španski strokovnjak Felix Sanchez Bas, je na prvenstvu nanizal šest zmag, dosegel 19 golov, prejel pa le enega. V skupini so Katarci premagali Libanon (2:0), Severno Korejo (6:0) in Savdsko Arabijo (2:0). V osmini finala so ugnali Irak Srečka Katanca z 1:0, v četrtfinalu Južno Korejo (1:0), v polfinalu pa je katarska vrsta slavila še proti gostiteljem s 4:0.

Tudi v finalni tekmi pa se je izkazal najboljši strelec turnirja, 22-letni v Sudanu rojeni Almoez Ali, ki je zabil že svoj rekordni, deveti gol na prvenstvu. Prvi strelec prvenstva, ki igra za domači Al-Duhail, je bil tudi prvi v finalu, ki se je vpisal med strelce, potem ko je s "škarjicami" premagal Shuichija Gondo.

V 27. minuti je katarsko vodstvo podvojil Abdulaziz Hatim, ki je zadel z roba kazenskega prostora. Japonce, ki so po štirih naslovih prvič izgubili v finalu, je v igro vrnil Takumi Minamino, potem ko je iz bližine zadel v 69. minuti, a japonske navijače je v 82. minuti razžalostil Akram Afif, ki je unovčil najstrožjo kazen. To je z igranjem z roko zakrivil Maya Yoshida.

Značke: nogomet, azija

Članki iz rubrike