Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 07.08.2018 14:38:45

Velika afera na vidiku: Ali je v švicarski reprezentanci resnično počilo med Srbi in Albanci?

Reuters
Švicarski nogometaš albanskih korenin Valon Behrami je sporočil, da je konec njegove reprezentančne kariere. Sam pravi, da je to odločitev švicarske nogometne zveze, a trener izbrane vrste Vladimir Petković zanika, da bi se odpovedal napadalnemu vezistu.

"Moje mednarodne kariere je konec," je v tvitu, objavljenem v ponedeljek zvečer, sporočil 33-letni Behrami. Pri tem je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v intervjuju zatrdil, da gre za odločitev nogometne zveze zaradi spora glede vloge igralcev s tujimi koreninami.

Zveza je v odzivu zanikala Behramijeve trditve, da v izbrani vrsti ni več prostora zanj. Kot so sporočili iz zveze, je Petković obvestil nekatere izkušenejše člane reprezentance, da bo na prihodnjih tekmah lige narodov proti Islandiji in Belgiji in prijateljskih tekmah proti Angliji in Katarju septembra in oktobra priložnost ponudil nekaterim mlajšim igralcem.

"V preteklih dneh sem premišljeval o določenih zadevah in se obrnil na nekaj igralcev, a nisem sprejel nobenih končnih odločitev," je besede Petkovića prenesla zveza.

Medtem je konec reprezentančne kariere v torek napovedal tudi 31-letni bočni igralec Gelson Fernandes, ki je slovo napovedal v bolj umirjenih tonih. "Po dolgem premisleku je čas, da napovem konec reprezentančne kariere, s čimer bom dal možnost novi generaciji, ki nam bo nedvomno prinašala veliko veselja," je na Twitterju zapisal nogometaš s koreninami na Zelenortskih otokih.



Fernandesove besede tako potrjujejo idejo, da se je Petković predvsem odločil za pomladitev reprezentance. Na to so se odzvali tudi nekateri švicarski mediji, ki so kritizirali zvezo in trenerja za po njihovem mnenju amaterskem pristopu k prenovi reprezentance. Časnik Blick je tako zapisal, da Petkoviću ni mogoče oporekati želje za pomladitev, a "način s katerim se to izvaja kaže na resno krizo v reprezentanci".

Kot poroča dpa, je v Kosovki Mitrovici rojen Behrami v intervjuju za švicarsko javno televizijo RSI namreč dejal, da so ga iz ekipe vrgli iz političnih razlogov, ker je podprl reprezentante s tujimi koreninami. Vse to naj bi se zgodilo, ker je visoki predstavnik zveze izrazil dvom o zvestobi nekaterih reprezentantov s tujimi koreninami.

Celotno dogajanje naj bi sprožil incident na svetovnem prvenstvu v Rusiji, ko je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) sprožila postopke proti Behramijevima soigralcema Granitu Xhaki in Xherdanu Shaqiriju zaradi kazanja albanskih nacionalističnih gest na tekmi svetovnega prvenstva s Srbijo. Fifa je oba finančno kaznovala.

Dogajanje v švicarski izbrani vrsti nekoliko spominja na nedavni primer v nemški reprezentanci, od katere se je po mundialu jezno poslovil Mesut Özil. Ta je nemški nogometni zvezi očital diskriminacijo in rasizem kot posledico njegove odločitve, da se pred svetovnim prvenstvom fotografira s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. V Nemčiji tudi po dveh tednih še poteka burna razprava o celotnem dogajanju okoli Özila.

Značke: nogomet, švica

Članki iz rubrike