stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
1 12.07.2018 17:40:21

PREDSEDNIK NZS: V finalu dajem prednost...

Grega Wernig
Nogometno svetovno prvenstvo v Rusiji se bliža koncu. V nedeljskem finalu se bosta za naslov prvaka pomerili Francija in Hrvaška. Tako kot večina je tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović zadovoljen z doslej videnim, v finalu pa rahlo prednost daje Francozom - a zgolj zaradi morebitne utrujenost hrvaške vrste.

"SP sem spremljal od prvega dneva, na začetku sem tudi obiskal nekaj tekem. Moram reči, da je prvenstvo pokazalo visoko raven igre. Dejstvo je, da so velike reprezentance, take, ki so bile favoritinje pred SP, delno zaspale. Tu govorim za Nemčijo, Španijo, Brazilijo, Argentino, ker so mislile, da je to, kar oni igrajo, to, ampak se je pokazalo, da so razlike bistveno manjše," je v pogovoru za STA dejal Mijatović.

Ta pravi, da so se reprezentance, ki so se prebile do konca, zelo dobro pripravile, pokazale kakovost in to, da so bile v polfinalu Anglija, Belgija, Hrvaška in Francija, ni presenečenje. "Rahlo presenečenje je mogoče le finale Hrvaške, ampak z načinom, kako je prišla do njega, si je to popolnoma zaslužila," je poudaril predsednik NZS.

Mijatović se je ozrl tudi na razplet finala. "Mislim, da so tu možnosti nekje 50-50, da pa ima Francija rahlo prednost samo zato, ker je Hrvaška v teh izločilnih bojih igrala kar dvakrat do enajstmetrovk, enkrat pa podaljške in zna posledično priti do rahle utrujenosti. Ampak če gledamo kakovost enih in drugih, bi bil lahko finale precej izenačen z rahlo prednostjo Francije," meni Mijatović.

Kot nekdanji sodnik je pokomentiral tudi tehnologijo VAR, ki so jo v Rusiji prvič uporabili na tako veliki in pomembni sceni. Še vedno ima svoje kritike, vse več pa je tistih, ki menijo, da je to korak v pravo smer.


"Vsekakor bo delno to SP zaznamoval tudi VAR. Na začetku je bilo nekaj zmede, kdaj in kako ga uporabiti. Na nekaterih tekmah so ga uporabili celo več, kot bi bilo potrebno, ampak v širšem kontekstu je pustil vtis, da je vse skupaj na en način bolj regularno. Ko se jo bo dodelalo do konca, bo tudi uporabnost te tehnologije zelo v redu," pravi Mijatović.

Slovenske vrste na letošnjem mundialu ni, zato pa so slovenske barve branili sodniki Damir Skomina, Jure Praprotnik in Robert Vukan, ki so sodili dve tekmi skupinskega dela, in sicer Kolumbija - Japonska in Anglija - Belgija, ter osmino finala med Švico in Švedsko.

"Na SP je bilo veliko število odličnih sodnikov s celega sveta. Skomina je bil prvič, sodil dve tekmi v skupinski fazi, eno v izločilnih bojih. Sodil je zelo v redu, zelo korektno, toda tudi drugi so sodili bolj ali manj dobro. Nastop Skomine je bil zelo dober, tudi tiste tri tekme na SP kažejo na ustrezno kakovost naše ekipe. Vsi bi seveda radi ostali do konca, toda za zadnje štiri tekme je pa Fifa pustila štiri ekipe, več jih ne more. Kljub temu, da so bili sodniki precej izenačeni, ne morejo biti vsi na zadnjih tekmah prvenstva," je pokomentiral predsednik NZS.

Zanj je sicer SP doslej pustilo zelo dober vtis, čeprav je bilo pred njim kar nekaj strahu glede varnosti, zamud pri gradnjah in podobnem. "Moram reči, da je bila na tistih štirih tekmah, torej uvodni, potem pa Portugalska - Španija, Islandija - Argentina in Nemčija - Mehika, organizacija izjemna, vrhunska. Stadioni polni, mešane množice navijačev v prijateljskem odnosu, gibanje brez težav, vse res vrhunsko načrtovano in organizirano," je dejal Mijatović.

"Varnostni ukrepi so izjemni, a ne omejujejo navijačev. Res je bilo dobro pripravljeno vse skupaj. Vsi tisti, ki so obiskali Rusijo, verjetno nesejo podobne vtise domov. Spomnim se, da sem po tekmi Nemčija - Mehika hodil z dvema nemškima navijačema, ki sta bila prvič v Moskvi. Oba sta hvalila pripravljenost domačinov pomagati, njihovo prijaznost. Moskva ju je izjemno pozitivno presenetila," je še povedal Mijatović, ki pravi, da bo, ko bodo pod SP potegnili črto, ta mundial globalno označen za velik uspeh.

Značke: nogomet, sp, ocena

Članki iz rubrike