evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

nu
nu
1 07.07.2018 07:23:24

Še šest tekem do konca, še šest reprezentanc v igri, VENDAR TO SE BO ZAGOTOVO ZGODILO PRVIČ

Do konca svetovnega prvenstva je ostal dober teden ali drugače - šest tekem. V konkurenci za naslov prvaka pa je še šesterica, ki razkriva marsikaj zanimivega.

Prvič v zgodovini svetovnih prvenstev se bo zgodilo, da v polfinalu ne bo vsaj ene od velike četverice reprezentančnega nogometa. Italija, ki ima štiri naslove svetovnega prvaka, se na prvenstvo v Rusiji sploh ni uvrstila, Nemčija (4) si ni uspela priigrati končnice, Argentina (2) je s Francijo izpadla v osmini finala, Brazilija (5) pa z Belgijo sinoči v četrtfinalu.

Že od vsega začetka (leta 1930) svetovnemu nogometu vladajo evropske in južnoameriške izbrane vrste, letos pa se bo petič zgodilo, da bo polfinale povsem evropsko obarvan. Vselej je tako na tleh stare celine. Prvič je bilo tako leta 1934 v Italiji (Italija, Češkoslovaška, Nemčija, Avstrija), drugič leta 1966 v Angliji (Anglija, ZR Nemčija, Portugalska, Sovjetska zveza), tretjič leta 1982 v Španiji (Italija, ZR Nemčija, Poljska, Francija) in četrtič pred 12 leti v Nemčiji (Italija, Francija, Nemčija, Portugalska).



Če se bosta v nedeljskem finalu pomerili Francija in Anglija, bo to še najbolj klasičen finale od vseh še mogočih, obe reprezentanci namreč v celoti gledano veljata za nogometno velesilo, obe imata močno klubsko tekmovanje in obe sta navsezadnje za razliko od preostale četverice v konkurenci (Belgija, Rusija, Hrvaška in Švedska) enkrat že osvojile naslov svetovnega prvaka (Angleži leta 1966, Francozi pa leta 1998 - zanimivo, obe na domačih tleh). Švedska je bila kot domačinka leta 1958 v finalu, ostali trije pa niti to ne.

Zanimivo, trije najboljši nogometaši na svetu (po razvrstitvi izbora za zlato žogo) - Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Neymar - so že končali s tekmovanjem. Četrti Gianluigi Buffon se s svojo Italijo sploh ni uvrstil na prvenstvo. Naslednji po vrsti pa je Hrvat Luka Modrić, ki v Rusiji kaže odlične predstave, po mnenju številnih je bil najboljši posameznik prvega dela tekmovanja.

Članki iz rubrike