zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

nu
nu
0 30.06.2018 17:00:53

SLAVIŠA STOJANOVIĆ: Ti dve ekipi sta pokazali največ

Nikola Miljković
Nekdanji slovenski selektor Slaviša Stojanović se je ozrl na dosedanji potek svetovnega prvenstva.

V prvem delu SP najbolj odmeva izpad Nemcev, ki so se mučili na vsaki tekmi in tudi zasluženo odšli domov. Vidno je bilo, da v njihovi ekipi ni prave energije in prave harmonije med igralci. Enostavno niso delovali tako kompaktno kot na prejšnjih prvenstvih. Tokrat tudi niso imeli nikogar, ki bi zabijal gole, kot to po navadi imajo. Odsotnost Leroya Saneja, ki je bil izbran za najboljšega mladega igralca v angleški ligi, je bila velik hendikep, saj takšnega igralca nimajo. Poleg tega so imeli še rahlo prepotenten odnos, ki se je najbolj čutil po tekmi s Švedi. Če je to tako, ti potem ne steče, kot si želiš. Prav tako so se v dozdajšnjem delu SP mučile nekatere reprezentance, ki veljajo za favorite, kot so Francija, Španija, Argentina in Portugalska. Prav zanima me, kaj je razlog za to. Ne smemo pozabiti, da so bile na drugi strani tudi reprezentance, ki so igrale dober nogomet. Tekma med Portugalsko in Iranom bi se kaj lahko obrnila tudi na drugo stran in bi prvi že šli domov. Nekatere reprezentance so res izpadle po nesrečnem spletu okoliščin, kot na primer Senegal zaradi več rumenih kartonov od Japoncev. Afriških reprezentanc, ki prvič po letu 1982 ne bodo imele ekipe v drugem delu SP, mi je kar malo žal, saj so igrale dober nogomet, ob Senegalu tudi Nigerijci in Maročani. Vse tri reprezentance bi si zaslužile napredovanje.


V tem prvem delu me niso prepričali niti Brazilci, ki so na stavnicah prvi favoriti za naslov. Že na pripravljalni tekmi s Hrvati so se mi ti zdeli bolj kompaktni, čeprav so takrat izgubili. Malce me bega, ali so doslej nalašč igrali le toliko, kolikor jim je bilo potrebno, ali je to res trenutno njihovo dejansko stanje. Njihova igra preveč bazira na individualni kvaliteti posameznikov. Večji del tekem so igrali precej ležerno in brez pravega tempa, ki ga po navadi imajo. V tem prvem delu so mi najbolj kompaktno delovali Hrvati in Belgijci. V njihovi igri se vidi ideja, oboji točno vedo, kaj hočejo. Prav tako imajo med seboj dobro postavljeno harmonijo in hierarhijo znotraj ekipe. Oboji, posebej Hrvati, imajo veliko število igralcev, ki v svojih klubih igrajo zelo vidno vlogo, kar je vsekakor pomembno. V skupini so delovali dobro, obstaja pa nevarnost, da se ti v sistemu na izločanje vedno kakšna tekma zaplete, da je potem ne odigraš tako, kot si želiš. Vedno je bolje, da se to zgodi v skupinskem delu, ko popravni izpit še imaš. Zato tudi bojazen, da Hrvati ali Belgijci kakšne tekme ne bi odigrali tako, kot si želijo. Zdaj prihajamo v povsem drugo fazo tekmovanja, kjer ni več kalkulacij in moraš v danem trenutku enostavno zmagati. Tako lahko v nadaljevanju pričakujemo popolnoma drugačno sliko nekaterih reprezentanc, ki so se doslej mučile.

Kar zadeva prve tekme osmine finala, so bili Francozi doslej nekoliko bolj prepričljivi od Argentincev, čeprav tudi oni niso navdušili. Pričakujem zelo dobro tekmo, in če jo Argentinci dobijo, gredo lahko tudi do konca. Portugalci in Urugvajci so med sabo zelo izenačeni in tudi ta tekma bo zelo zanimiva in negotova. V nedeljo so vsaj na papirju Hrvati favoriti proti Dancem in Španci proti Rusom, a ne enim in ne drugim ne bo lahko. Danci z izjemo Eriksena nimajo izstopajočih igralcev, a so zelo kompaktni in disciplinirani. Skandinavske države balkanskim po pravilu ne ustrezajo, čeprav imajo Hrvati proti Dancem že dobre izkušnje. Na drugi tekmi so favoriti Španci. Rusi imajo prednost domačega igrišča, ki pa ne bo ključnega pomena.

Članki iz rubrike