nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

nu
nu
0 26.06.2018 13:20:09

ZAUSTAVIL je 11-m Ronalda in ZASLOVEL, njegova zgodba pa EPSKA - bil je nomad in pastir OVAC, ki je SPAL na ulici!

Reuters
Alireza Beiranvand je na tekmi s Portugalsko obranil 11-metrovkvo Cristiana Ronalda.

S tem ga je v trenutku spoznal cel svet, življenjska zgodba iranskega pa je res izredna.

Alireza Beiranvand prihaja iz družine nomadov, kar mu je seveda otežilo športno pot. Z družino se je veliko selil, saj so vseskozi iskali pašnike za svoje ovce. Alireza je najstarejši sin svojih staršev, od njega se ni pričakovalo nič drugega, kot da prevzame večji del bremena svojih staršev.

Tako je postal pastir, ki je igral nogomet ter lokalno igro, v kateri je cilj čim dlje vreči kamen, kar mu je navsezadnje pomagalo, da žogo vrže zelo daleč. A nogometne kariere ni začel kot vratar, temveč kot napadalec, pred gol pa je stopil, ko se je poškodoval čuvaj mreže njegovega moštva.


Družina ga nikoli ni podpirala pri nogometnih sanjah, odločil se je celo pobegniti v Teheran, denar za avtobus pa si je sposodil pri sorodnikih. "Oče ni maral nogometa, večkrat mi je zaplenil nogometni dres in rokavice, tako da sem branil tudi brez njih," je za Guardian povedal iranski vratar.
Na avtobusu je imel srečo, da je spoznal Hosseina Feiza, trenerja lokalne ekipe, ki je Alirezu dejal, da bo igral, če mu bo plačal, a Reza denarja ni imel. Ker je bil tudi brez dvoma, je nekaj noči prespal kar ob stopnišču ob klubskih prostorih. "Spal sem ob vhodu, ko sem se prebudil, pa sem videl, da so mi ljudje na tleh puščali kovance. Mislili so, da prosjačim. No, kakorkoli že, po daljšem času sem takrat pojedel dober zajtrk," se spominja vratar.
Nato mu je Feiz le ponudil priložnost v klubu, vselil se je k soigralcu in se zaposlil v tovarni, kjer je šival, nato pa je delal v pralnici avtomobilov. Kmalu je napredoval v klub Naft-e-Tehran, hkrati je še vedno pral avtomobile, delal je v piceriji, čistil je tudi ulice.

Potem se je poškodoval, pri Naftu so ga že hoteli odpustiti, ko se je zanj zavzel trener moštva do 23 let in potem se mu je odprlo. Sledil je vpoklic v mlado reprezentanco, postal je prvi vratar kluba, leta 2015 je sledil vpoklic v člansko izbrano vrsto.
In v ponedeljek je obranil kazenski strel enemu najboljših nogometašev sveta ... Pastir, ki je spal na ulici, je tako postal svetovna nogometna zvezda ...

Članki iz rubrike