Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 21.06.2018 14:18:58

Na Kosovu bodo stiskali pesti za Švico

Reuters
Kosovska nogometna reprezentanca se ni prebila na svetovno prvenstvo v Rusiji, a bo z vsem srcem navijala za Švico, ki je na uvodni tekmi skupine E igrala neodločeno z Brazilijo, v nadaljevanju sklepnega turnirja pa se bo v skupinskem delu pomerila še s Srbijo in Kostariko.

Glavni razlog za to so švicarski reprezentanti Valon Behrami, Granit Xhaka in Xherdan Shaqiri, ki so rojeni na Kosovu, predvsem pa dejstvo, da se bo "kosovsko obarvana" Švica v skupinskem delu pomerila z "osovraženo" Srbijo. Ta medsebojna tekma bo se bo v petek, 22. junija, v Kaliningradu pričela ob 20. uri.

"Nogometne tekme švicarske izbrane vrste so za nas nekaj posebnega, kot tekme Kosova na veliki mednarodni sceni," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Qahil Halili iz vzhodnega kosovskega mesteca Zhegra. "Vsa država bo v petek prikovana pred televizijskimi sprejemniki in navijala za švicarsko zmago nad Srbijo," je dejal učitelj Daut Maloku, medtem ko je športni novinar Shkumbin Sekiraqa dodal: "V primeru švicarske zmage se na Kosovu obeta veliko večja veselica kot v sami Švici."



Behrami je član italijanskega Udineseja, Xhaka angleškega Arsenala, Shaqiri pa prav tako angleškega Stoke Cityja. Njihovi starši so zaradi političnih razlogov zapustili Kosovo med letoma 1998 in 1999 in se preselili v Švico. Natančne številke sicer niso znane, v deželi sira in čokolade pa naj bi menda živelo okoli 200.000 kosovskih Albancev, kar je naravnost neverjetna številka, glede na to, da na Kosovu živi 1,9 milijona prebivalcev.

Kosovo je v kvalifikacijskem ciklusu za nastop na svetovnem prvenstvu 2018 nastopal v skupini I in osvojil zadnje mesto. Na desetih tekmah je po neodločenem izidu s Finsko zbral le eno točko, izgubil pa nato vse nadaljnje tekme proti Islandiji, Hrvaški, Ukrajini, Turčiji in Finski.

Značke: nogomet, sp, kosovo, srbija, švica

Članki iz rubrike