Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
07.10.2016 21:02:47
Deli članek:

Je res bilo treba? Konec slovenskih sanj o Euru!

Arsen Perić

Mlada slovenska reprezentanca na predzadnji preizkušnji v rednem delu kvalifikacij za uvrstitev na evropsko prvenstvo ni upravičila vloge favorita. V Kaunasu so bili litovski vrstniki boljši z 1:0, s četrtim porazom so Primož Gliha in njegovi izbranci izgubili upanje za drugo mesto v skupini in dodatne kvalifikacije.

Pričakovanja so bila jasna. Kristalno jasna. Slovenski upi so v Litvo odpotovali v vlogi favorita in z eno samo željo. Osvojiti ves izkupiček, s katerim bi si podaljšali upanje v boju za dodatne kvalifikacije, toda namena niso dosegli. Srbi so namreč v gosteh po zaostanku na začetku nadaljevanja s 3:1 premagali Irce in imajo na drugem mestu neulovljivih pet točk naskoka, torkov medsebojni dvoboj v Gornjem Milanovcu bo zgolj formalnost. In dejstvo je, da selektor in njegovi varovanci v tem kvalifikacijskem ciklu niso izpolnili pričakovanj, posamezni prebliski so pač premalo. Da nam primanjkuje kakovosti, pa priročen izgovor stroke ... 

Dvoboj v hladnem in deževnem Kaunasu je sicer potekal po pričakovanem scenariju. Gostje so v večjem delu narekovali ritem, prevlado razkriva tudi razmerje v strelih, ki je bilo 18:7 v korist Slovenije, Gregor Bajde je sredi prvega dela stresel okvir vrat, toda v nogometu statistika hitro utone v pozabo, štejejo goli. In ker je domača mreža ostala nedotaknjena, je želeni dosežek seveda nemogoče pričakovati, kazen za neučinkovitost je bila vzgojna. Domačini so se v 72. minuti veselili vodstva, po protinapadu je Grego Sorčana ugnal Manfredas Ruzgis in poskrbel za litovsko veselje, ki so ga v domačem taboru bržčas pričakovali le največji optimisti. 

Slovenija je igrala v postavi Sorčan, Stojanović, Gorenc Stanković, Ejup, Krefl (od 66. Štulac), Krajnc, Črnigoj, Kavčič (od 46. Hotić), Zahović (od 46. Ožbolt), Bajde, Šporar. Selektor: Primož Gliha.