Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
14.08.2016 08:26:18
Deli članek:

Neymarjeva mojstrovina, navijači v transu (video)

Reuters

Nogometaši Nemčije, Nigerije, Brazilije in Hondurasa v četrtfinalu.

Neymarjeva mojstrovina, navijači v transu (video)

Nogometaši Nemčije, Nigerije, Brazilije in Hondurasa v četrtfinalu.

Nemški nogometaši so bili prvi polfinalisti olimpijskega turnirja v Riu. V uvodni četrtfinalni tekmi so v Brasilii premagali Portugalsko s 4:0 (1:0) in se bodo v sredinem polfinalu pomerili z Nigerijo, ki je z 2:0 (1:0) ugnala Dansko. V polfinalu bo igrala tudi gostiteljica Brazilija, ki je bila z 2:0 (1:0) boljša od Kolumbije.

V tretji četrtfinalni preizkušnji je Honduras z 1:0 (0:0) ugnal Južno Korejo in bo v polfinalu igral z gostiteljico Brazilijo, ki je v zadnjem obračunu dneva premagala Kolumbijo z 2:0 (1:0). Svoj prvi zadetek na turnirju je dosegel superzvezdnik in kapetan Neymar v 12. minuti, ko je bil uspešen iz prostega strela in z mojstrovino poskrbel za navijaško evforijo. Končni izid pa je v 83. minuti postavil Luan. Brazilci so tako po zelo slabem začetku, ko so po dveh remijih brez zadetkov prišli v položaj, ko so morali v predtekmovanju reševati nastop v nadaljevanju OI, sedaj na poti, da osvojijo prvo olimpijski naslov, ki tej nogometni naciji edini še manjka.

Nemci na OI nastopajo prvič po 28 letih, izbranci selektorja Horsta Hrubescha pa so po zadržanem začetku zdaj stopili na plin. Portugalcem so do vrha napolnili mrežo, čeprav tudi njihovi tekmeci niso bili brez priložnosti. Če bi v prvem polčasu kakšno izkoristili (najlepšo je imel že v 50. sekundi Mane, a a se je izkazal vratar Timo Horn), bi se morda tekma obrnila v drugo smer. Toda Nemčija je po zadetku Sergea Gnabryja v sodnikovem dodatku prvega polčasa pokazala, da jo zanima le zmaga, kar so v drugem delu potrdili Matthias Ginter (57.), Davie Selke (75.) in Philipp Max (87.), portugalski vratar Bruno Varela pa je tekmecem ubranil še nekaj nevarnih strelov.

NIGERIJCI GROZILI Z BOJKOTOM
Honduras, v skupinskem delu je bil boljši od Argentine, še naprej preseneča. Južno Korejo, bronasto na prejšnjih OI v Londonu, je izločil po hitrem protinapadu in z zadetkom Albertha Elisa v 60. minuti.

Nigerijci, zlati na OI leta 1996 v Atlanti, se bolj ukvarjajo sami s seboj kot s tekmeci. Igralci te afriške države so namreč zaradi neplačanih obveznosti domače zveze grozili z bojkotom četrtfinala v Salvadorju, selektor Samson Siasia pa je zapretil z odstopom, "ker že pet mesecev ni dobil plače". Težave so se sicer začele že pred OI, saj so Nigerijci iz ZDA v Brazilijo pripotovali le nekaj ur pred začetkom uvodne tekme z Japonsko, ki so jo potem dobili s 5:4. Ker njihova zveza ni rezervirala letalskih kart, so morali na prevoz nekaj dni čakali v svoji pripravljalni bazi v Atlanti.

Polfinalna para, sreda, 17. avgusta:
Brazilija – Honduras, Nigerija - Nemčija