Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gv
gv
08.07.2016 13:42:47
Deli članek:

Ali veste, zakaj na EP ni tekme za tretje mesto?

Po koncu polfinalnih obračunov letošnjega evropskega prvenstva je eno pogostejših vprašanj, kdaj bo tekma za tretje mesto. Toda ta se ne igra že vse od leta 1980, razlog za to pa je povsem preprost.

Brez dvoma bi si polfinalna poraženca Wales in Nemčija na letošnjem evropskem prvenstvu zaslužila še eno tekmo, toda tekme za tretje mesto ne bo. In je ni že vse od leta 1980.

Razlog za to pa je povsem preprost. Takrat sta se v zadnji tekmi za tretje mesto na prvenstvu stare celine pomerili reprezentanci Italije in Češkoslovaške. Slednja je z zmago po enajstmetrovkah šokirala gostitelje prvenstva, Italijani so bili poklapani, po drugi strani pa niti ne, saj velika večina te tekme sploh ni spremljala. Gledanost tekme za tretje mesto je bila pred malimi zasloni porazna, tudi na stadionu v Napoliju, na katerem se je takrat lahko zbralo več kot 80 tisoč ljudi, pa jih je bilo le nekaj več kot 24.000.

Zanimanje za to tekmo je bilo tako iz leta v leto manjše, po prvenstvu v Italiji pa se je Uefa odločila, da tega obračuna ne bo več in ga preprosto ukinila. Že na naslednjem prvenstvu je evropska krovna nogometna organizacija spremenila sistem tekmovanja in uvedla polfinale ter finale, leta 1996 pa je prvenstvo iz takratnih osem sodelujočih in 15 tekem razširila na 16 ekip in 31 tekem. Tako je bilo vse do letos, na katerem je prvič v zgodovini sodelovalo 24 reprezentanc, ki bodo skupaj z nedeljskim finalom odigrale 51 tekem.

Za razliko od evropskega prvenstva pa so nekateri drugi veliki nogometni turnirji obdržali tekmo za tretje mesto. Tako lahko gledalci na svetovnem in azijskem prvenstvu, Copi Americi in afriškemu pokalu narodov še zmeraj spremljajo "finale pred finalom".