Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
21.06.2016 10:45:31
Deli članek:

V pričakovanju ponovitve lanskega finala

V noči na sredo bo na stadionu v Houstonu na sporedu prvi polfinalni dvoboj južnoameriškega nogometnega prvenstva, ki letos praznuje svojo stoto obletnico. Domačini letošnje Copa Americe, nogometaši ZDA, se bodo pomerili z Argentinci, dan pozneje pa bodo branilci naslova Čilenci v Chicagu igrali s Kolumbijo.

Argentina že vse od leta 1993 čaka na to, da bi osvojila kakšno veliko tekmovanje. Na zadnjih dveh tekmovanjih so bili zelo blizu prvega mesta, toda tako na svetovnem prvenstvu v Braziliji, kot na južnoameriškem prvenstvu lani v Čilu so pokleknili v finalu. V Braziliji je bila boljša od njih Nemčija, lani v Čilu pa domačini po boljšem izvajanju enajstmetrovk. Zato je želja po uspehu trenutno prve reprezentance sveta po lestvici Fifa še toliko večja. Toda do uresničitve cilja izbranci Gerarda Martina potrebujejo še dve zmagi, prvo že v noči na sredo proti letošnjim domačinom Copa Americe.

Američani so v prvenstvo krenili s porazom proti močni Kolumbiji, v nadaljevanju prvenstva pa so v svoji skupini s 4:0 premagali Kostariko in z 1:0 Paragvaj, v osmini finala pa so bili z 2:1 boljši od Ekvadorja. Veliko bolj prepričljivi so bili do zdaj Argentinci, ki so v ponovitvi lanskega finala z 2:1 premagali Čile, nato pa s 5:0 Panamo in 3:0 Bolivijo. Lionel Messi in soigralci so s 4:1 v osmini finala premagali še Venezuelo.

"Argentina je favorit v našem dvoboju. Skušali bomo igrati svojo igro, zagotovo v našem kazenskem prostoru ne bo deset naših igralcev, saj tako niti ne znamo igrati. Da so tudi Argentinci ranljivi, so pokazale kvalifikacije za SP 2018," pred dvobojem z Argentinci obljublja Jürgen Klinsmann, selektor ameriških nogometašev.

Sodeč po zadnjih tekmah je forma argentinskih nogometašev v vzponu, težave selektorju Gerardu Martinu povzroča le poškodba Angela di Marie, ki ni igral zadnjih dveh tekem.

"Ali bi Di Maria igral proti ZDA, bo znano po zadnjem treningu, lahko pa bi zaigral vsaj nekaj minut," je nekoliko skrivnosten Martino, ki pa ima na voljo dovolj kakovostnih igralcev, predvsem pa Messija, ki je "lačen" reprezentančnih lovorik.

Do zdaj sta se ekipi na Copa Americi pomerili dvakrat, leta 1995 je bilo 3:0 za ZDA, pred devetimi leti pa so s 4:2 slavili Argentinci.

Nič manj ne bo zanimiv drugi polfinalni obračun med Čilom in Kolumbijo. Branilci naslova so prvenstvo začel s porazom proti Argentini, zato pa je bilo nadaljevanje toliko boljše. V skupini so z 2:1, odločilni gol je dosegel Jorge Vidal z enajstmetrovke v deseti minuti sodnikovega dodatka, premagali Bolivijo in s 4:1 Panamo, s kar 7:0 pa so v osmini finala odpravili Mehičane. Toda na tej tekmi je svoj drugi rumeni karton na prvenstvu prejel Jorge Vidal, kar bi lahko bila velika težava za selektorja Juana Antonia Pizzija.

"Vemo, da je Vidal odličen igralec in kaj prinaša Čilu, vendar ima tudi brez njega veliko odličnih nogometašev, zato naša naloga ne bo nič lažja," je na novinarski konferenci opozarjal Carlos Bacca, napadalec kolumbijske izbrane vrste, ki se je v polfinale prebila šele po boljšem izvajanju enajstmetrovk v srečanju s Perujem.

Zadnji dve tekmi med Čilom in Kolumbijo sta se končali z neodločenim izidom. V kvalifikacijah za SP 2018 v Rusiji imata obe ekipi po deset točk, Čile je četrti in Kolumbija peta.

Finalna tekma bo na sporedu v noči na ponedeljek v East Rutherfordu, tekma za tretje mesto pa v noči na nedeljo v Glendaleju.