Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Iztok Lukner
Iztok Lukner
17.06.2016 21:58:32
Deli članek:

Ricardo Alves: Zame je najboljši

ALESFEVZER.COM

Nogometaši Olimpije se trenutno na Rogli pripravljajo na prihajajoče preizkušnje, vendar pa med napornim delom spremljajo tudi dogajanje na evropskem prvenstvu v Franciji.

Igralec sredine igrišča Ricardo Alves prihaja iz Portugalske in seveda upa, da bo reprezentanca njegove države tokrat odšla čim dlje, čeprav uvodno srečanje z Islandijo ni minilo po načrtih.

Portugalci so se morali v dvoboju z novincem na tekmovanju zadovoljiti s točko, za kaj več ni bil dovolj niti prvi zvezdnik Cristiano Ronaldo. In prav slednji je bil tema pogovora z Olimpijino šestnajstico. Alves nam je v uvodu razložil fenomen Ronalda v najzahodnejšem delu celinske Evrope.

"Za lep del Portugalcev je Ronaldo nekakšen idol. Njegova osebnost je sicer malo bolj kompleksna, težko ga je opredeliti; nekateri menijo, da je prijazen, spet drugi, da je aroganten," je povedal 23-letni Portugalec in nam v nadaljevanju razložil, zakaj je član madridskega Reala v domovini pravo nogometno božanstvo: "Ljudje ga imajo radi zaradi njegovih delovnih navad. Vsi vemo, da je zelo marljiv in deloven, pripravljen je trdo garati, da bi bil vedno najboljši in da bi njegovo moštvo ves čas zmagovalo. In prav to je verjetno tudi njegova najboljša lastnost."

Ronaldo je rojen na otoku Madeira, pred odhodom k Manchester Unitedu pa je branil barve lizbonskega Sportinga. Naš sogovornik prihaja iz majhnega mesta São João de Ver in je nogometno kariero začel v bližnjem Portu.

Znano je, da na Portugalskem obstaja veliko rivalstvo med Portom in Lizbono, zato je bil pravi naslov, da je odgovoril na vprašanje, ali je Ronaldova priljubljenost v Portu zaradi tega kaj manjša. "Ne, ne, tudi v Portu ga obožujejo. Sploh ni pomembno, v kateri del države greste, povsod je enako priljubljen. Dejstvo, da je igral za Sporting, ne igra nobene vloge. Mislim, da si vsak Portugalec želi, da bi bil Ronaldo najboljši, in zame tudi je najboljši."

Po teh besedah sodeč ima velika večina navijačev, ki si oblečejo dres izbrane vrste, na hrbtni strani izpisano Ronaldovo ime. "Res je, on je številka ena in največ ljudi ima dres z njegovim imenom. Potem pa bi rekel, da mu sledijo Ricardo Quaresma, João Moutinho, Bruno Alves. Pepe."

Po tekmi z Islandijo so bili nevtralni ljubitelji nogometne igre nad Ronaldom kar precej razočarani, za kar je s svojimi izjavami na račun nasprotnikov poskrbel kar sam. Za njih je rekel, da so se samo branili in da so osvojeno točko proslavljali tako, kot da bi osvojili evropsko prvenstvo, da je to miselnost majhnih in da na tem turnirju ne bodo naredili ničesar. "Kaj naj rečem, to je Ronaldovo mišljenje, ne moje," se je nasmejal Alves in dodal: "Islandci so igrali zelo dobro, čvrsto in agresivno. Te stvari so zelo pomembne in točko so si zaslužili. Jasno je, da ekipe, ki se ne borijo in ne garajo, ne morejo računati na zmago. Ronaldov komentar zagotovo ni bil primeren, bil je nespoštljiv."

Delitev točk z novincem na evropskih prvenstvih je bila kar precejšnje presenečenje, še posebej za Portugalce, ki so bili prepričani, da bodo v uvodni tekmi vknjižili tri točke. Toda kljub manjšemu spodrsljaju navijači ne delajo panike, tako nam je povedal član aktualnega slovenskega prvaka. "Na Portugalskem je povsem mirno, navsezadnje sta pred nami še dve tekmi, in če na obeh zmagamo, bomo napredovali v izločilne boje. Mislim, da bomo proti Avstriji in Madžarski osvojili šest točk, vendar bodo morali fantje določene stvari spremeniti. Sposobni so dobrih iger, vendar bodo morali pokazati še več borbenosti."

Ob koncu pogovora smo se dotaknili še tega, da Portugalci na vseh velikih tekmovanjih spadajo v krog favoritov za končno zmago. Za zdaj jim do nje še ni uspelo priti, še najbližje so bili na evropskem prvenstvu pred dvanajstimi leti, ki so ga gostili, a so jih takrat v finalu senzacionalno ustavili Grki.

"Res je, vedno spadamo v krog favoritov za osvojitev turnirja, saj imamo veliko dobrih nogometašev, ki igrajo v vrhunskih klubih. Vendar pa imajo morda nekateri v glavi, da bo že Ronaldo odločil tekmo, da bo zabil gol ali prispeval odločilno podajo, in po mojem mnenju bi morali to miselnost spremeniti," je razpredal Alves, ki pa vseeno verjame, da je Portugalska v Franciji sposobna iti do konca: "Selektor Fernando Santos je zamenjal veliko igralcev in v moštvo uvrstil mlajše fante. To je zelo dobro in pomembno tako danes kot za prihodnost. Imamo veliko mladih in dobrih igralcev, samo priložnost jim je treba dati."