Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
05.06.2016 22:16:50
Deli članek:

S porazom v kvalifikacije

Nikola Miljković

Slovenska nogometna reprezentanca je na prijateljski tekmi v Stožicah izgubila proti Turčiji z 0:1 (0:1). Edini zadetek na tekmi je dosegel Burak Yilmaz v peti minuti.

Slovenska vrsta je opravila še zadnji test pred septembrskim začetkom kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018, v katerih bodo na prvi tekmi izbranci Srečka Katanca gostovali v Litvi, in sicer 4. septembra. V skupini so še Anglija, Škotska, Slovaška in Malta.

Proti Turkom so v precej spremenjeni sestavi izgubili, tako da je izid v medsebojnih tekmah zdaj 1:1, potem ko so slovenski nogometaši pred tremi leti v Bielefeldu slavili z 2:0. Turki bodo sicer na Euru 2016, ki se bo začel v petek, igrala v skupini D skupaj z branilko naslova Španijo, Češko in Hrvaško.

Slovenci so spet zaigrali v spremenjeni postavi, v začetni enajsterici sta tokrat dobila mesto Miha Mevlja v obrambi in Blaž Vrhovec v zvezni vrsti, na desnem bočnem položaju v obrambi pa je začel Andraž Struna. Med vratnicama je znova stal Vid Belec, ki bo v ponedeljek praznoval 26. rojstni dan.

Turki so povedli že v peti minuti, ko je Burak Yilmaz, napadalec kitajskega Guoana iz Pekinga, najvišje skočil v kazenskem prostoru po prostem strelu Hakana Calhanogluja in ukanil Vida Belca. V 11. minuti je na drugi strani od daleč poskusil Jasmin Kurtić, izkazal pa se je soigralec odsotnega Rajka Rotmana pri Istanbulu Basaksehirju Volkan Babacan.

Nikola Miljković


V 20. minuti je Josip Iličić podal v kazenski prostor, kjer pa je Robert Berić zgrešil s strelom z glavo. Slovenija je bila sicer v teh trenutkih vsaj enakovredna tekmica udeleženki Eura 2016, priložnosti pa ni bilo ne na eni ne na drugi strani.

Šele v 37. minuti je strel Barceloninega Arde Turana od daleč malce razgibal glasne turške navijače, a je žoga švignila čez slovenska vrata. Tik pred koncem polčasa je poskusil še soigralec Kevina Kampla pri Bayerju Calhanoglu, a Belec ni imel veliko dela. Malce zatem je na drugi strani streljal še Robert Berić z glavo, a prav tako neuspešno.

Turki so obetavneje začeli drugi polčas, v 53. minuti je do strela iz bližine, a precej z leve strani, prišel Emre Mor, Belec pa je bil na mestu. V 67. in 68. minuti je imela Slovenija lep priložnosti za izenačenje, toda Babacan je ustavil tako strel Milivoja Novakovića iz bližine kot poskus Benjamina Verbiča malce zatem iz kazenskega prostora.

V 70. minuti pa se je na drugi strani sam pred Belcem znašel Fenerbahcejev vezist Volkan Sen, ga že obšel, a nato zadel vratnico. V 86. minuti je do debitantskega nastopa v članski vrsti prišel Zavrčev Jure Matjašič, a tudi on ni pripomogel k preobratu. Turki tako na EP odhajajo z zmago iz Slovenije.

Arsen Perić


Slovenija - Turčija 0:1 (0:1)
* Stadion Stožice, gledalcev 7209, sodniki: Guida, Giallatini in Manganelli (vsi Italija). 
* Strelec: 0:1 Yilmaz (5.). 
* Slovenija: Belec, Jokić, Mevlja, Al. Struna, An. Struna (od 58. Jović), Kurtić, Vrhovec, Kampl (od 86. Matjašič), Iličić (od 77. Zajc), Bezjak (od 46. Verbič), Berić (od 46. Novaković). 
* Turčija: Babacan, Balta, Calhanoglu (od 46. Mor), Gönül, Inan (od 83. Malli), Turan (od 73. Sahin), Özyakup (od 46. Sen), Topal, Tufan, Yilmaz (od 90. Sahan), Erkin (od 64. Köybasi). 
* Rumeni kartoni: Jokić, Kurtić, Al. Struna; Mor, Sen. 
* Rdeči karton: /.