Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
09.11.2015 20:14:52
Deli članek:

Dabanović o "tistem" golu Prša: Da, naredil sem napako! (video)

Reuters

Mladen Dabanović je eden od herojev prve slovenske nogometne pravljice, toda leta 2003 sreča ni bila na njegovi strani.

Zdaj, ko je Ukrajina pred vrati, Slovenci obujamo spomine iz dodatnih kvalifikacij. K sreča je večina sladkih, kar trikrat se je naša nogometna reprezentanca uspešno prebila skozi zadnje kvalifikacijsko sito. Toda bila je tudi grenka izkušnja, in sicer tista iz leta 2003, ko je morala četa tedanjega selektorja Bojana Prašnikarja priznati premoč južni sosedi Hrvaški. In to kljub temu, da se je prva tekma v Zagrebu končala z 1:1. Na povratni za Bežigradom so kockasti sredi obračuna ostali brez izključenega Igorja Tudorja, a na koncu vseeno slavili z 1:0 in se prebili na Portugalsko.

Medtem ko je bil hrvaški junak Dado Pršo, je bil slovenski tragik Mladen Dabanović. Slednji je stal v golu Slovenije, a ne Centralnem stadionu v Ljubljani prejel zadetek, ki ga še danes preganja. Bil je namreč pisan na njegovo dušo, dejstvo je, da bi dolgoletni reprezentant moral posredovati bolje. In da je storil napako, je zdaj priznal tudi sam.

"Vsak nogometaš mora biti pripravljen tako na kritike kot na pohvale. Ko narediš napako, in jaz sem jo takrat naredil, to priznam, se moraš s kritikami sprijazniti. Treba jih je prenesti. Je pa tako, da je nogometaš sam na največji izgubi in da je njemu najbolj hudo. Sam sem do sebe najbolj kritičen in pri golu Prša sem, kot sem rekel, naredil napako. Sicer je prišel hrvaški napadalec sam pred gol, lahko bi se izgovarjal na to, da me je presenetil, ker je popolnoma zgrešil žogo, lahko bi našel vzrok tudi v blatnem terenu, a zakaj bi se slepili. Vratar včasih pač naredi napako. Ene se dokaj hitro pozabijo, ta se pač ni. Kaj češ," je spomin na tisti klavrn novembrski večer v prestolnici obudil danes 44-letni Dabanović, ki je sicer štiri leta pred tem prispeval svoj delež k premiernemu preboju Slovenije na veliko tekmovanje. Tudi o tem je spregovoril v ponedeljkovi številki Ekipe SN!